/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 812: Explozii în Crimeea și situație dificilă pe front! Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall

29 aprilie 2024, ora 23:09

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită surpriză la Kiev. Stoltenberg  a dat asigurări luni că „nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în faţa Rusiei, în pofida regreselor recente ale armatei sale de pe front, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra necesităţii de a accelera livrările de arme, relatează AFP şi Reuters. Între timp, războiul Rusiei în Ucraina întăreşte argumentele UE în favoarea unei noi extinderi, afirmă preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Comandantul suprem al forțelor ucrainene a declarat că, având un număr inferior de trupe, acestea au fost retrase și s-au regrupat în noi poziții la vest de trei sate de pe frontul estic, unde Rusia a concentrat forțe semnificative. Generalul Oleksandr Sîrskîi a evidențiat deteriorarea situației din estul țării, cu speranța că se va putea stabiliza situația cu ajutorul armamentului american recent aprobat. Reuters notează că Sîrskîi a descris situația de pe front ca fiind tot mai tensionată, menționând că zonele cele mai problematice sunt la vest de Marinka, care este sub controlul rusesc, și la nord-vest de Avdiivka, oraș cucerit de ruși în februarie.

UPDATE Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care se află luni în vizită oficială la Bruxelles, a rostit un discurs în deschiderea Conferinţei anuale privind bugetul Uniunii Europene, în care a pledat pentru un plan Marshall pentru ţara sa şi pentru Ucraina vecină, arătând că ambele au de suferit de pe urma războiului Moscovei, relatează News.ro.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită la Kiev, a dat asigurări luni că „nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în faţa Rusiei, în pofida regreselor recente ale armatei sale de pe front, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra necesităţii de a accelera livrările de arme, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Rusia, care câştigă teren în faţa forţelor ucrainene aflate în dificultate, a revendicat luni, 29 aprilie, ocuparea unui nou sat, Semenivka, situat pe frontul de est al Ucrainei unde avansează rapid, informează AFP.

UPDATE Kazahstan, unul dintre principalii aliați ai Rusiei, a decis să vândă americanilor 81 de avioane de luptă din epoca sovietică, scrie Kyiv Post.

UPDATE Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie" în faţa creşterii tensiunilor internaţionale ca rezultat al noii ordini mondiale, informează EFE.

UPDATE Procurorii germani au anunțat luni lansarea unei anchete penale pe numele unui cetățean rus arestat sub suspiciunea că a înjunghiat mortal doi soldați ucraineni în sudul Germaniei în cursul weekendului, relatează Reuters.

UPDATE Liderul NATO, Jens Stoltenberg, le-a spus luni ucrainenilor că membrii Alianței Nord-Atlantice nu și-au respectat promisiunile de ajutor militar din ultimele luni, dar a precizat că fluxul de arme și muniții va crește de acum înainte, relatează Reuters. Într-o vizită neanunțată în Ucraina, secretarul general al NATO a purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski și se va adresa şi parlamentului ucrainean, Rada.

UPDATE Avioanele F-16 americane, ascunse de Ucraina în buncăre de furia lui Putin. Atacă și din Europa. Avioanele F-16 vor fi staționate în buncăre subterane și hangare pentru a le proteja de atacurile rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Ilia Ievlaș, scrie Newsweek.

UPDATE Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni, 29 aprilie, că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă în schimb industriei militare ruse "un sprijin incalculabil" prin vânzarea unor produse de micro-electronică, maşini-unelte şi optică, relatează agenţia EFE.

UPDATE Eforturile firmelor ruse de a efectua plăţi pentru mărfuri în China, în contextul temerilor de sancţiuni secundare ale băncilor locale, au generat o piaţă înfloritoare pentru intermediari, până la jumătate din tranzacţii fiind acum gestionate de aceştia, au declarat patru surse pentru Reuters, scrie news.ro.

UPDATE ”Suntem încrezători că Ucraina și Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene. Este important să fie pace și în Ucraina, dar și R.Moldova. De pacea din țara noastră va depinde pacea regională și poate pacea din întreaga lume”. Declarația a fost făcută de vicepreședinta Radei Supreme de la Kiev, Olena Kondratiuk, aflată în prima sa vizită în R.Moldova. Oficialul ucrainean a solicitat Parlamentului să condamne Rusia pentru deportarea copiilor ucraineni, scrie RFI.

UPDATE În timpul unei conferințe de presă, susținute alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev, președintele ucrainean a declarat că, deși SUA au început să livreze armament, procesul este unul lent și este nevoie de o accelerare a livrărilor pentru că Ucraina are nevoie de “sprijin în timp util pentru armată. Astăzi, nu văd încă nimic pozitiv în acest sens. Există livrări, ele au început ușor, acest proces trebuie accelerat”, scrie Biziday.

UPDATE Victoria Spartz, prima și singura membră a Congresului născută în Ucraina, a apărut inițial ca o susținătoare naturală a sprijinirii țării sale natale în războiul cu Rusia. Dar, când recent, când s-a supus la vot în Cameră un sprijin suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru efortul de război, ea a votat împotrivă, scrie Associated Press.

UPDATE Fermierii polonezi au anulat luni protestul de la ultimul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, ridicând astfel o blocadă care durează de luni în şir şi care a afectat atât relaţiile bilaterale, cât şi comerţul ucrainean, scrie Mediafax.

UPDATE Poliția moldovenească va amenda persoanele care, pe 9 mai, vor purta panglica Sfântului Gheorghe, a declarat în timpul unui briefing șeful Inspectoratului General de Poliție al republicii, Viorel Cernăuțeanu.

UPDATE Ministerul de Externe al Tadjikistanului l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta faţă de ceea ce a descris ca fiind un tratament nedrept pe care Moscova îl aplică cetăţenilor tadjici, o dispută rară între cei doi aliaţi post-sovietici, relatează Reuters

UPDATE Ucraina se află într-o situație dificilă pe front, iar Kievul și o parte a analiștilor susțin că acest lucru se întâmplă și din cauză că aliații nu i-au sprijinit suficient pe ucraineni. Există însă și alte voci, inclusiv generali importanți americani și din NATO, care atrag atenția că ucrainenii nu au ascultat sfaturile consilierilor occidentali și au folosit tactici greșite, scrie Adevărul.

UPDATE Armata rusă a lansat un atac cu rachete împotriva orașului Odesa în urma căruia au fost răniți opt oameni și a izbucnit un incendiu puternic la palatul studenților de la Universitatea de Drept din oraș, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE Ministerul francez al Forţelor Armate a ordonat companiilor industriale ce participă la fabricarea de rachete antiaeriene şi antibalistice Aster să acorde prioritate în producţia lor pentru aceste comenzi în raport cu altele, a anunţat luni ministrul apărării Sebastien Lecornu, scrie Newsweek.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat luni, 29 aprilie, de către secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, să asiste la summitul Alianţei care va avea loc în iulie la Washington, dar a avertizat că nu se aşteaptă în stadiul actual la un acord între statele membre care să permită adresarea unei invitaţii de aderare Ucrainei, transmite agenţia EFE.

UPDATE Ucraina a afirmat luni că a respins 55 de atacuri în est, în regiunea Donețk, după ce a recunoscut cu o zi înainte că situația de pe linia frontului s-a deteriorat. Armata ucraineană a transmis că a „respins 55 de atacuri” în mai multe sate la nord și la est de Novobakhmoutivka. Printre acestea se numără Otcheretyne, unde duminică au fost raportate lupte grele. Aceste sate se află la nord de orașul Adviivka, care a fost cucerit de soldații ruși în februarie. De atunci, forțele Moscovei au avansat pe frontul din regiunea Donețk, scrie AFP.

UPDATE Atacurile rusești din Ucraina au rănit șapte civili în ultima zi, au anunțat autoritățile regionale la începutul zilei de luni, potrivit Kyiv Indepedent. Rusia a vizat în total nouă regiuni ucrainene - Cernihiv, Nikolaev, Lugansk, Dnipropetrovsk, Sumî, Herson, Harkov, Zaporojie și Donețk. În ultimele trei regiuni au fost raportate victime.

UPDATE Emiratele Arabe Unite și Ucraina au finalizat negocierile pentru un acord comercial bilateral, potrivit unei declarații comune publicate luni, înainte de semnarea oficială a acestuia. Acordul de parteneriat economic cuprinzător (CEPA) va elimina sau va reduce taxele pentru o serie de bunuri și produse, va înlătura barierele comerciale și va facilita accesul pe piață pentru exportatorii din ambele părți, se arată în declarație. În plus, CEPA va „sprijini, de asemenea, redresarea Ucrainei și reconstrucția industriilor și a infrastructurii cheie, contribuind totodată la consolidarea lanțurilor de aprovizionare în regiunea (Orientului Mijlociu și Africii de Nord) pentru exporturi importante, cum ar fi cereale, mașini și metale”. Forțele rusești au cucerit satul Semenivka din regiunea ucraineană Donețk, a afirmat luni Ministerul Apărării de la Moscova. Duminică, ministerul rus anunțase capturarea Novobakhmutivka, un alt sat din apropierea Ocheretyne, care a devenit un punct central al luptelor din ultimele zile.

UPDATE Rusia începe convocarea rezerviștilor pe cale electronică de la 1 noiembrie 2024, iar călătoriile în străinătate vor fi restricționate pentru cei care sunt eligibili pentru serviciul militar, scrie Meduza, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat comunității internaționale un nou apel să se grăbească și să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO, relatează Reuters. „Încă așteptăm livrările promise Ucrainei”, a spus el în discursul său video de duminică. „Ne așteptăm la acele cantități și anvergură care pot schimba situația de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei”. El a spus că tocmai a vorbit cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, și a mulțumit Congresului pentru adoptarea pachetului de asistență, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu toți partenerii pentru a atinge o viteză a livrărilor care să permită Ucrainei să-și mențină pozițiile și să distrugă planurile de război ale Rusiei. El a adăugat: „În conversația mea cu domnul Jeffries, am subliniat că sistemele Patriot sunt necesare și cât mai repede posibil”.

UPDATE Progresele recente ale Rusiei la nord-vest de Avdiivka au determinat forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții tactice limitate de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka, deși aceste retrageri nu au facilitat încă obținerea rapidă de câștiguri tactice rusești, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare. „Este puțin probabil ca forțele rusești să realizeze un avans mai profund și semnificativ din punct de vedere operațional în zonă pe termen scurt. Continuarea stabilizării pozițiilor rusești la nord-vest de Avdiivka pune comandamentul rusesc în situația de a alege între a continua să împingă spre vest către obiectivul său operațional Pokrovsk sau a încerca să se îndrepte spre nord pentru a desfășura posibile operațiuni ofensive complementare cu efortul rusesc din jurul Ceasov Iar”, a adăugat ISW.

UPDATE Previziunile și temerile ucrainenilor de săptămânile trecute privind înrăutățirea situației pe front încep să se adeverească la doar câteva zile după ce Congresul SUA a aprobat pachetul major de asistență militară, în timp ce Rusia a revendicat duminică un nou sat din Donețk, iar Comandantul șef al armatei ucrainene a recunoscut că Moscova a înregistrat „succese tactice în mai multe sectoare”.

UPDATE Marea Mediterană este „bântuită” de o flotă fantomă alcătuită din nave rusești care transportă arme și petrol, alimentând conflictul din Ucraina şi încălcând sancțiunile impuse Kremlinului. În ultimii doi ani, imediat după agresiunea împotriva Kievului, un grup de nave a început să facă naveta între portul sirian Tartus și portul rusesc Novorossisk, la Marea Neagră. Experţii de la Royal United Services Institute (RUSI), cel mai mare think-tank britanic pe probleme de apărare și securitate, le-a monitorizat mișcările și a împărtășit rezultatele cu publicaţia Il Corriere. Acea rută, redenumită „Sirian Express”, a fost folosită pentru recuperarea materialului de război rămas în Siria după intervenția rusă alături de regimul Assad, în războiul civil din țară, și direcționarea acesteia, prin intermediul căii ferate de la Novorossisk, către operațiunile de pe frontul ucrainean. În ultimele săptămâni însă ceva s-a schimbat. La sfârșitul lunii februarie, cu emițătoarele oprite, Sparta IV a părăsit portul Tartus: sub acest nume navighează o navă rusă care oficial este o navă de marfă civilă, dar care neoficial aparţine Ministerului Apărării de la Moscova. Sparta IV a ajuns în Bosfor, s-a îndreptat spre Marea Neagră, pentru ca apoi să facă stânga împrejur: un comportament a cărui singură explicație poate fi teama de a fi scufundată de marina ucraineană care navighează în acele ape.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 795: Atac cu drone! ISW dezvăluie planul Rusiei în Moldova, iar Kievul are vești proaste de pe front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Strigăt de ajutor de sub pământ: Un bărbat, îngropat de viu și o femeie omorâtă la Glodeni. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Strigăt de ajutor de sub pământ: Un bărbat, îngropat de viu și o femeie omorâtă la Glodeni. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Patru persoane, în cursa pentru șefia Procuraturii Generale! Cine sunt acestea
/VIDEO/ Patru persoane, în cursa pentru șefia Procuraturii Generale! Cine sunt acestea
/VIDEO/ Cât de des raportează moldovenii probleme legate de polița medicală? Șeful CNAM: „De multe ori, pacienții au dreptate”
/VIDEO/ Cât de des raportează moldovenii probleme legate de polița medicală? Șeful CNAM: „De multe ori, pacienții au dreptate”
Horoscop de la ChatGPT pentru 15 mai 2024: Balanțele trebuie să învețe continuu, iar Racii - să pună sănătatea pe primul loc
Horoscop de la ChatGPT pentru 15 mai 2024: Balanțele trebuie să învețe continuu, iar Racii - să pună sănătatea pe primul loc
/VIDEO/ Curierat de bani marca „Șor”: Peste 130 mii de dolari, aduși ilegal de la Moscova de peste 50 de pasageri
/VIDEO/ Curierat de bani marca „Șor”: Peste 130 mii de dolari, aduși ilegal de la Moscova de peste 50 de pasageri

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 812: Explozii în Crimeea și situație dificilă pe front! Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

15 mai 2024, ora 22:05

Forțele aeriene ruse au respins un atac aerian „masiv” al Ucrainei asupra Sevastopolului, deși resturi de la o rachetă au căzut într-o zonă rezidențială, a declarat miercuri guvernatorul instalat de Rusia în portul Crimeea, Mihail Razvojaiev. Conform lui, apărarea antiaeriană a distrus câteva rachete. Fragmentele acestora au căzut în satul Poliușko, unde au provocat un incendiu, și într-un sector privat din Sevastopol. Se pare că nu există victime în urma acestui incident. Conform canalului de Telegram „Krymsky Veter”, explozii au fost auzite și în apropierea aerodromului „Belbek”. Primele explozii au avut loc în jurul orei două noaptea, urmate de explozii mai puțin puternice, care, după cum se afirmă, semănau cu sunetele de detonare a munițiilor. Kievul nu a comentat acuzațiile.

Pentru că le consideră a fi mijloace de dezinformare şi de propagandă prorusă, miercuri, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au hotărât interzicerea difuzării pe teritoriul UE a media proruse Vocea Europei şi a altor trei media ruse. Moscova promite un răspuns dur.

UPDATE Consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak a calificat miercuri drept „ipocrită” disponibilitatea pentru dialog exprimată de preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu acordat agenţiei oficiale chineze Xinhua în ajunul vizitei sale de stat la Beijing, relatează Agerpres, care citează EFE și Reuters.

UPDATE Estonia, stat membru NATO, a discutat „serios” despre trimiterea de trupe în Ucraina în roluri poziționate departe de liniile de front, potrivit unui oficial din domeniul securității naționale, citat de Business Insider.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept "îngrozitor" atacul armat asupra premierului slovac Robert Fico. "Condamnăm cu fermitate acest act de violență împotriva șefului de guvern al statului nostru partener vecin. Trebuie depuse toate eforturile pentru a ne asigura că violența nu devine o normă în nicio țară, formă sau sferă", a scris Volodimir Zelenski într-o postare pe X miercuri. "Sperăm sincer ca Robert Fico să se recupereze curând și ne exprimăm solidaritatea cu poporul slovac", a continuat Volodimir Zelenski.

UPDATE Demiterea ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu și a membrilor echipei sale ar putea fi legată de o scurgere de secrete nucleare, a susținut un expert, în timp ce epurarea Ministerului Apărării lui Vladimir Putin continuă, scrie Newsweek.

UPDATE Finlanda vrea să schimbe regulile de recrutare pentru a avea la dispoziție mii de rezervişti care să poată contribui la patrularea de-a lungul frontierei cu Rusia în cazul în care ar exista un val brusc de migranţi, a anunţat miercuri, 15 mai, guvernul de la Helsinki, transmite Reuters.

UPDATE Trupele ruse își îmbunătățesc poziția în Ucraina în fiecare zi, a declarat președintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu comandanții trupelor districtelor militare. La eveniment au participat noul ministru al Apărării, Andrei Belousov, fostul șef al departamentului Serghei Șoigu, numit secretar al Consiliului de Securitate, precum și șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.

 

UPDATE Economiile din Europa Centrală sunt setate pentru o creștere mai puternică anul acesta și anul viitor, pe măsură ce inflația se domolește, însă invazia Rusiei în Ucraina va continua să umbrească perspectivele lor sub forma unor costuri mai mari ale împrumuturilor, a declarat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), potrivit Wall Street Journal (WSJ).

UPDATE „Atentatul la viaţa premierului slovac Robert Fico nu are nicio justificare, este o crimă odioasă”, spune liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care i-a trimis o telegramă omologului său slovac, Zuzana Caputova.

UPDATE Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO între 2009 și 2014, a declarat pentru publicația britanică iPaper, că statele din Alianța Nord-Atlantică ar trebui să folosească apărarea aeriană bazată în Europa de Est pentru a doborî rachetele și dronele rusești care vizează Ucraina. El a adăugat că rachetele de interceptare din țările NATO vecine, precum Polonia și România, ar putea doborî raidurile aeriene rusești care vizează Ucraina, potrivit Bussines Insider.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin va sosi joi în China pentru a se întâlni cu „prietenul său drag” Xi Jinping, în contextul în care încearcă să obțină un sprijin mai mare din partea Beijingului pentru efortul său de război în Ucraina și pentru economia izolată a Rusiei, scrie AFP.

UPDATE Vladimir Putin cere o „dublare și o triplare” a eforturilor pentru armament de ultimă generație. Președintele Rusiei a făcut aceste declarații la peste doi ani de la începerea războiului împotriva Ucrainei, relatează dpa, preluată de Agerpres.

UPDATE Magomed Daudov a demisionat pe neaşteptate miercuri din funcţia de preşedinte al parlamentului cecen de la Groznîi, lăsând un loc vacant în elita conducătoare într-un moment în care sănătatea liderului Ramzan Kadîrov este sub o atentă supraveghere, relatează Reuters, citată de News.ro.

 

UPDATE Rusia a avertizat miercuri Uniunea Europeană că va răspunde dur și cu „viteza luminii” dacă blocul comunitar va impune noi restricții asupra presei ruse, o măsură anunțată de vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jourova.

UPDATE Forțele Kievului au respins „parțial” miercuri forțele rusești din orașul Vovciansk din regiunea Harkov, a anunțat armata ucraineană, informează Reuters. Într-o actualizare a situației de pe câmpul de luptă, armata ucraineană a precizat că au avut loc lupte în nordul și nord-vestul orașului și că au fost respinse în total 18 atacuri rusești.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anulat vizitele în Spania și Portugalia din cauza situației de pe front, potrivit Sky News. Regele Felipe al Spania planificase pentru vineri o recepție pentru liderul de la Kiev. Zelenski urma să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul portughez Pedro Sanchez. Un purtător de cuvânt al guvernului Portugaliei a declarat că liderul ucrainean a anulat vizita, dar nu a precizat din ce motiv, în trimp ce guvernul spaniol a precizat că nu vrea să facă declarații din motive de securitate.

UPDATE Șeful poliției ucrainene din regiunea Harkov spune că situația în orașul Vovciansk este „foarte dificilă”. Conform sursei citate, forțele rusești au ocupat poziții în interiorul localității. „Situația este extrem de dificilă. Inamicul ocupă poziții pe străzile orașului Vovchansk”, a declarat Oleksiy Kharkivskiy, șeful poliției din Vovchansk, pe Facebook, potrivit Reuters. Marți, Rusia a susținut că a cucerit părți din Vovciansk și un sat din apropiere, Buhruvatka.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat marți seară că trupele sale s-au retras pe noi poziții în două zone din nordul regiunii Harkov, unde Moscova presează o ofensivă, și a avertizat asupra unei acumulări de forțe rusești în nord, în apropiere de regiunea Sumî. „În anumite sectoare din zona Lukianțî și Vovceansk, unitățile s-au mutat pe poziții mai avantajoase ca urmare a focului inamic și a acțiunilor de asalt și pentru a apăra viețile militarilor noștri și a evita pierderile”, a afirmat Statul Major ucrainean într-un comunicat.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut „o accelerare notabilă” a livrărilor americane de arme, spunându-i secretarului de stat al SUA Antony Blinken, cu care s-a întâlnit marţi la Kiev, că în prezent trece prea mult timp între anunţarea pachetelor de ajutor şi apariţia efectivă a armelor pe linia frontului. Într-o nouă pledoarie pentru a obţine sisteme antiaeriene Patriot, Zelenski a spus, în discursul video de marţi seară, că dacă Ucraina avea două astfel de sisteme de apărare antiaeriană în regiunea Harkov, situaţia de pe front ar fi fost în prezent cu totul alta, notează News.ro.

UPDATE Rusia a efectuat marţi o serie de lovituri aeriene asupra unor zone rezidenţiale din oraşul Harkov, din nord-estul Ucrainei, al doilea ca mărime al ţării, cel puţin 20 de persoane fiind rănite, potrivit autorităţilor locale. Oleh Sîniehubov, guvernatorul regional, a precizat că Rusia a lovit zone rezidenţiale din oraşul Harkov de şapte ori pe parcursul zilei de marți, relatează Reuters. Unul dintre locurile lovite a fost un bloc de 20 de etaje din centrul oraşului, au declarat serviciile de urgenţă. Într-un alt loc, cel puţin 15 garaje din apropierea unui bloc de locuinţe au luat foc după ce au fost lovite de bombele ghidate, au adăugat procurorii.

UPDATE În prezent, Suedia nu are de gând să trimită personal militar în Ucraina, dar ar putea lua în considerare acest lucru dacă țările membre NATO ajung la un acord în această problemă. Ministrul suedez al Apărării, Paul Jonson, le-a spus reporterilor despre acest lucru, scrie Breaking Defense. El a lăsat deschisă luarea în considerare a unei astfel de posibilități dacă s-ar primi o propunere de la aliații NATO. „Din câte am înțeles, nu a existat o poziție comună între țările care s-au reunit la summitul de la Paris la începutul acestui an, nu există nicio propunere specifică aici și acum, o propunere anume, vom putea luați în considerare”, a menționat ministrul.

UPDATE În ultimele 24 de ore, ritmul ofensivei ruse din nordul regiunii Harkov a încetinit. Scopul ocupanților nu este să pătrundă adânc în regiune, ci să creeze o „zonă tampon” de-a lungul graniței internaționale. Mai mulți oficiali militari ucraineni au declarat pe 14 mai că cred că situația din regiunea Harkov se stabilizează încet, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Șeful diplomației americane Antony Blinken, un fan al chitarei și al rock-ului, a cântat piesa „Rockin' in The Free World” a lui Neil Young într-un bar din Kiev, în semn de omagiu pentru lupta ucrainenilor împotriva invaziei rusești, potrivit AFP.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 811: Lupte grele la Harkov, vizită-surpriză și bombe în cutii de ceai. SUA: Putin e disperat
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 810: Lupte grele în Harkov. Vladimir Putin urmează să îl demită pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram