/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Stella Jemna: despre cum să câștigi o bursă în SUA și ce trebuie să facă Moldova ca diaspora să revină acasă

missing
13 iunie 2017, ora 16:20

Pentru a câștiga bursa, Stella a susținut două examene – unul la limba engleză și unul la matematică. Astfel, în 2015 a plecat în SUA, unde a făcut Administrație Publică, specialitatea management și finanțe, facultate pe care a absolvit-o recent. Deși și-a încheiat studiile și a revenit pentru o perioadă acasă, tânără menționează că va pleca din nou în SUA: „Trebuie să merg înapoi, pentru că atunci când faci studiile trebuie să vezi dacă ceea ce înveți se pliază pe viața reală. Din acest motiv tu ai dreptul să faci practică pentru o companie. În ultimul an de studiu eu am început să fac practica la ONG-ul „American-Turkish Friendship Council”. În această organizație sunt singura moldoveancă. Acolo majoritatea sunt americani-turci, care lucrează în SUA și fac diferite proiecte ca să ajute turcii din SUA și turcii din Turcia. Eu sunt manager de proiect, ei mi-au oferit posibilitatea să muncesc în acest proiect și în următorul an și asta intenționez să fac”, spune Stella pentru nexusnet.md.

Foto: Facebook/Stella Jemna

Când SUA îți oferă bursa Fullbright, atunci când semnezi contractul este prevăzut că în doi ani după terminarea studiilor trebuie să te întorci acasă, iar Stella menționează că probabil va veni în Moldova. Acum, aceasta muncește în cadrul ONG care și-ar dori să o angajeze pentru o perioadă mai îndelungată.

Stella consideră că pentru ca diaspora să revină acasă este necesar să începem schimbarea de la școlile și universitățile din țară: „Cu părere de rău, toată informația pe care o iau studenții din școlile noastre este una învechită. Și eu o spun din experiența mea din SUA. Eu la facultatea de finanțe și management, timp de două semestre am făcut statistică. Și parcă te întrebi, pentru ce în administrație publică ai avea nevoie de statistică? Răspunsul este unul simplu, pentru că sunt multe argumente care se dau prin anumite politici publice. Și dacă tu nu știi să analizezi argumentele, ca să înțelegi dacă sunt argumente fezabile sau nu, tu nu poți merge mai departe. În America orice politică se implementează împreună cu cetățenii și americanii știu să crească cetățeni care se informează. Atunci când APL-urile fac greșeli, se fac studii și se demonstrează unde a fost greșeala, ei fac studii, prin care se aduc argumente, se arată cifre etc. În Moldova eu nu văd asta, nici la nivel de business, nici la nivel de piață. Peste hotare lucrurile nu se întâmplă pentru că un politician consideră ceva. Lucrurile se întâmplă atunci când și studiile arată că asta trebuie să se întâmple”.

Interviul complet îl puteți citi pe nexusnet.md.

Foto: Facebook/Stella Jemna

Foto: Facebook/Stella Jemna

Foto: Facebook/Stella Jemna

Foto: Facebook/Stella Jemna

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram