Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de pian și orchestră „Nopţile pianistice din Moldova - Marea Neagră”, derulată în perioada 21 iunie – 6 iulie, va încânta sufletele melomanilor cu o avalanșă de surprize muzicale de anvergură, interpretate de artiști de valoare din Franța, Germania, România și Moldova.

Evenimentul va îngloba cinci concerte excepționale, care se vor desfășura atât în Chișinău, în incinta Filarmonicii și a Muzeului Național de Artă al Moldovei, cât și în Tiraspol, pe scena „Palatului Republicii”.

Festivalul își va lua startul cu un Concert de muzică franceză inedit, care va avea loc în Sala Mare a Filarmonicii, în data de 21 iunie, ora 19:00. Bagheta magică a renumitului dirijor din Franța, Misha Katz, figură reprezentativă a nonconformismului muzical, va dirija Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale. Armonia muzicii franceze va fi transmisă prin acordurile grațioase ale ilustrului pianist parizian Michel Dalberto.

Sâmbătă, 24 iunie, ora 19:00, Muzeul Național de Artă al Moldovei va găzdui cea de-a doua seară a artei muzicale clasice. Concertul de muzică de cameră va fi  oferit cu dăruire melomanilor de Quartetului de corzi al Sălii cu Orgă și de pianista Angela Socolov și va fascina publicul prin simbioza dintre sunetele magicului violoncel al maestrului Cristian Florea și eleganța interpretării la pian a renumitului Nima Sarkechik, originar din Franța.

Complexul muzician Cristian Florea va reveni în fața adevăraților melomani și în seara de 27 iunie, ora 19:00, pe scena Filarmonicii Naționale, de această dată, în calitate de dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova. Alături de el vor evolua alte nume notorii de pe arena muzicii clasice internaționale: Nima Sarkechik, Claudia Peres (Mexic-Franța), dar și talentata pianistă din Moldova, Nadejda Erhan.

În data de 30 iunie, ora 19:00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale evolua sub bagheta dirijorului Valentin Doni, Maestru în Artă, și soliștii Robert Neumann (Moldova/Germania), Michel și Nicolas Bourdoncle (Franța), care vor crea o comuniune între sufletele pasionate de frumos.

Aceeași atmosferă de vis va cuprinde scena „Palatului Republicii” din Tiraspol, în seara de 6 iulie, ora 18:00. Spectatorii vor contempla euforia declanșată de Orchestra Simfonică din Tiraspol alături de excepționalii pianiști Michel și Nicolas Bourdoncle și Stanislav Jar (Moldova).

Festivalul Internațional „Nopțile pianistice din Moldova – Marea Neagră” a fost inițiat în anul 2003 de către Alianța Franceză din Moldova și Ambasada Franței în Republica Moldova. Cea de-a XV-a ediţie a festivalului este dedicată aniversării a 25-a a Alianței Franceze din Moldova.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!