/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

A fost inaugurată cea mai modernă grădiniță din Moldova. Este proiectată şi construită după standarde germane

missing
16 iunie 2017, ora 17:36

La eveniment au participat Pavel Filip, prim-ministrul RM, Ulrike Knotz, Ambasadoarea Republicii Federale Germania în RM, Lutz Horn-Haacke, Director regional KfW pentru Ucraina şi Moldova, Mircea Eşanu, director executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, Ludwig Rongen, arhitectul grădiniţei, Nicolae Melnic, primarul oraşului Călăraşi, părinţi şi copii ce urmează să frecventeze grădiniţa.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel  Filip a mulțumit Ambasadoarei și Republicii Federale Germania pentru suportul acordat în realizarea proiectului. „Am un sentiment de mulțumire și satisfacție profesională să văd finalizat un proiect la lansarea căruia am participat personal. Evenimentul de astăzi ne arată ce înseamnă de fapt parcursul european al țarii noastre. Este un proiect unde copiilor li s-a creat o ambianță confortabilă pentru educație și datorită căruia vom consuma mai puține resurse care duc la poluarea mediului. Îndemn ca toți cei ce încă se îndoiesc, să vină să vadă acest proiect frumos, realizat cu suportul Guvernului Germaniei”, a declarat prim-ministrul.

Având o suprafaţă de 1100 metri pătraţi, instituţia va găzdui circa 100 de copii, iar costul de întreţinere pentru iluminare, încălzire şi răcire vor fi identice cu cele pentru un apartament cu 3 odăi, circa 2000 – 2500 de lei pe lună.

Ambasadoarea Republicii Federale Germania în RM, Ulrike Knotz, a ținut să mulțumească Băncii germane KfW și Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru că au facilitat apariția acestei grădinițe. „Au trecut peste 14 luni de când eu și prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, am pus piatra de temelie pentru această construcție. Mă bucur foarte mult că putem sărbători împreună și darea ei în exploatare. Este uimitor cât de rapid a fost ridicat acest edificiu, împreună cu toate particularitățile sale. Clădirea trebuie să servească nu doar drept model de construcție a viitorului, în care economia energiei este pe primul loc, ci și drept un loc unde circa 100 de copii din Călărași se pot juca și învăța zilnic în voie bună.

Mersul acestei construcții a fost monitorizat de către inginerii și specialiști germani din domeniul eficienței energetice. Sper că acest lucru va influența pozitiv bugetul autorităților locale și că orașul Călărași va avea mulți turiști, care vor dori să se informeze despre această nouă atracție de pionierat. Privitor la cheltuielile de construcție în valoare de 1,15 milioane de euro, Republica Federală Germania și-a asumat din acestea mult peste 1 milion de euro, bani nerambursabili. În următorii ani KfW va investi resurse financiare importante în mai multe proiecte de anvergură în Călărași”, a spus Ulrike Knotz.

Suma totală a investiţiilor în instituţia de tip casă pasivă din Călăraşi este de 1.043.466 Euro, integral finanţată din grantul oferit de Guvernul Republicii Federale Germania, prin Banca germană pentru dezvoltare KfW. Contribuţia Primăriei or. Călăraşi constituie 600.000 de lei (pentru proiectare şi mobilier), iar contribuţia Fondului de Eficiență Energetică – 908.800 lei (pentru echipament electronic şi bucătărie).

În cadrul evenimentului, expertul german în domeniul eficienței energetice și arhitectul grădiniţei, Ludwig Rongen, a înmânat directorului FISM, certificatul pentru prima casă pasivă în regiune, iar primarul orașului Călărași, Nicolae Melnic, a oferit diplome de onoare tuturor celor ce au fost direct implicați în procesul de luare a deciziilor de și nemijlocit, celor ce au muncit la construcția grădiniței.

Directorul regional KfW pentru Ucraina şi Moldova, Lutz Horn-Haacke: „Sunt foarte fericit și onorat să particip la acest eveniment. Grădinița din Călărași este foarte specială, deoarece este prima clădire construită în conformitate cu standardele de casă pasivă, ceea ce înseamnă că consumă mai puțin de 10% din energia pe care o consumă o clădire obișnuită. Deoarece astfel de clădire s-a construit prima dată în Moldova, procesul de construcție a fost monitorizat foarte atent de către experți germani. Atât timp cât ei sunt satisfăcuți de rezultate și noi suntem mulţumiţi și sperăm că acest exemplu va fi replicat în alte localități în Republica Moldova”, a afirmat Lutz Horn-Haacke.

Directorul FISM, Mircea Eșanu: „Grădiniţa este cea mai eficientă energetic clădire din țara noastră. Astfel de clădiri certificate pasiv nu există nici în România și nici în Ucraina. Noi suntem primii în regiune care am construit o instituție publică nerezidențială, care întrunește aceste standarde înalte germane. Mai presus de toate, e important că ea va servi pentru cei 100 de copii care, în câteva săptămâni, vor intra în această grădiniță, o generație de copii, care vor învăța să cruțe planeta, să consume eficient energia. Acestea sunt tendințele globale din care noi putem învăța. Un element extrem de frumos este că toate lucrările, inclusiv proiectările, au fost făcute de companii naționale, cu suportul permanent al experților germani. Noi am învățat și suntem gata să replicăm această experiență în alte localități din ţara noastră”.

Şantierul a fost inaugurat în aprilie 2016, în prezenţa Prim-ministrului RM, Pavel Filip şi a Ambasadoarei Germaniei în RM, Ulrike Knotz. Lucrările de construcţie au fost finalizate în termenii stabiliţi iniţial împreună cu experţii germani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram