/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Peste 100 de meşteri și artiști populari au participat la Festivalul „Frumos Covor Basarabean”

missing
19 iunie 2017, ora 16:58

Festivalul din acest an a fost dedicat unui eveniment important care a avut loc la sfârșitul lui 2016 și anume înscrierea covoarelor tradiționale pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, prin decizia adoptată de Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Ecaterina Popescu, directorul Complexului de Meșteșuguri ”Artă Rustică” a relatat despre parcursul anevoios care a trebuit să fie depus pentru ca covoarele basarabene să capteze atenția publicului și chiar să fie cumpărate. „Covoarele basarabene au fost niște capodopere, niște lucrări extraordinare. Țin foarte mult la valorile noastre naționale și nu am putut fi indiferentă. Mi-am pus ca scop să readuc motivul vechi basarabean la valoarea lui inițială. Astăzi au fost expuse peste 60 de motive din covoarele vechi, dar aplicate pe lucrări noi”.

Festivalul s-a desfășurat în interiorul unei curți țărănești, iar vizitatorii au participat la diverse ateliere și expoziții, au savrat bucate tradiționale și s-au relaxat într-o atmosferă rustică. De asemenea, aceștia au asistat la șezători și au putut vedea procesul de pregătire a materiei prime pentru țeserea unui covor, au vizitat Muzeul local al textilelor și s-au delectat cu programul artistic prezentat de ansamblurile din Peresecina, “Romanița”, “Comorile plaiului” ș.a.

Mariana Dobzeu, specialist la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a venit cu un mesaj de felicitare. „Este un eveniment de amploare care merită să trăiască și asta se datorează dnei Ecaterina Popescu și meșterițelor de la Centru. Îi acordăm dnei Popescu o diplomă de excelență pentru promovarea și valorificarea continuă a artei țesutului covorului și buna organizare și desfășurarea a festivalului”.

La eveniment au fost expuse cele mai frumoase covoare basarabene cu motive autentice, expoziția a oferit posibilitatea de achiziționare. Tot aici au fost expuse spre cumpărare prosoape, costume tradiționale, ii, veselă și suvenire din lut, opinci, obiecte din lemn și fibre vegetale, etc.

Pentru prima dată evenimentul a fost organizat în 2013. În fiecare an Festivalul Covorului Basarabean adună sute de oameni care vin să-și încarce bateriile și să se familiarizeze cu datinile lăsate de străbuni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram