/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Expert media: „Avem două echipe mari de troli care sunt atașate la două forțe politice”

21 iunie 2017, ora 11:51

Igor Volnițchi a menționat că echipele de troli sunt cu atât mai solicitate cu cât evenimentele politice furnizează subiecte cu o miză foarte mare.

Cum funcționează echipele de troli: „Avem două echipe mari de troli care sunt atașate la două mari forțe politice. Sunt troli care lucrează pe bază permanentă, adică vin la serviciu și au șefi și coordonatori. În aceste echipe de obicei este o persoană care e în conexiune directă cu liderul de partid sau cu cineva care este mandat de lider și beneficiază de încrederea lui. Această persoană este conectată la agenda politică a formațiunii pe care o reprezintă și știe în ce zi și ce mesaj trebuie să transmită în spațiul public. Persoana elaborează mesajele și le prezintă spre aprobare, după care sunt distribuite liderilor de echipă, care la rândul lor le distribuie trolilor. Cei din urmă împart între ei site-urile de știri și în funcție de auditoriu decid cantitatea de mesaje ce urmează a fi plasată. Astfel are loc o bombardare a spațiului public, o încercare care de multe ori reușește și formează un curent de opinie puternic, care deseori îi influențează chiar și pe formatorii de opinie independenți”.

Există și troli care nu sunt atașați niciunui proiect politic. Sunt un fel de liberi profesioniști pe piață și sunt deschiși pentru orice colaborare: azi pentru un actor politic, mâine pentru un actor social sau economic. Ei sunt bine instruiți și fac din asta bani buni.

Troli plătiți de stat: „La noi nu există troli plătiți de stat, însă acest lucru este înregistrat în alte țări. Rusia este un mare jucător internațional și are interese pe care încearsă să le promoveze pe toate căile posibile, iar una dintre căi este cea a echipelor de troli. Într-un fel, ei i-au internaționalizat”, susține expertul.

Cum descoperim trolii? Volnițchi susține că nu există o măsură eficientă sută la sută, iar combaterea fenomenului este aproape imposibilă fără un efort comun. Expertul susține că atunci când este depistat un trol, nu se face dezvăluirea identității acestuia, ci a IP-ului, pentru că aceste persoane nu sunt formatori de opinie, ci niște paraziți infiltrați în spațiul public. Acesta mai cataloghează activitatea trolilor ca pe o crimă împotriva consumatorului de informație, care premedidat este dus în eroare, manipulat și pus în serviciul unei anume forțe politice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram