/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Guvernul a numit doi noi ambasadori în Franța și SUA. Cine sunt aceștia?

missing
23 iunie 2017, ora 15:40

Cabinetul de Miniștri a aprobat vineri, 23 iunie, numirea în funcție a doi Ambasadori noi. La propunerea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Emil Druc a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Franceză, iar Aureliu Ciocoi – în funcţie de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

Emil Druc – Franța

Foto: Gov.md

Emil Druc a fost până acum ambasador al Republicii Moldova în Suedia. La fel, acesta a a ocupat mai multe funcţii în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în perioada 1992-2010.

În perioada 1992-2002 a fost Director adjunct, Direcţia Europa şi America de Nord, Direcţia securitatea europeană şi politica militară, Direcţia organizaţii internaţionale europene. Totodată, din 1997 până în 2001 a fost Consilier la Ambasada RM în Franţa, apoi în perioada 2002-2006 – ministru-consilier, Însărcinat cu afaceri a.i. Ambasada RM în Regatul Belgiei. Din 2006 până în 2009, a fost şef adjunct al Departamentului cooperare multilaterală. Din 2009 până în 2010 – Directorul Departamentului cooperare multilaterală.

De menţionat este şi faptul că, în perioada 1995 – 1996, Emil Druc a lucrat în Misiunea OSCE în Georgia ca ofiţer politic.

În iunie 2010, Emil Druc este numit în funcţia de Ambasador în Suedia, iar în 2011 a fost numit, prin cumul, în funcţia de Ambasador în Finlanda şi Norvegia, cu reşedinţa la Stockholm. În mai 2015, Ambasadorul a fost rechemat din ambele funcţii.

Aureliu Ciocoi – SUA

Foto: Gov.md

Aureliu Ciocoi a fost rechemat în luna mai din postul de ambasador în China. Postul de la Washington era vacant de doi ani, de la încheierea mandatului lui Igor Munteanu, în 2015. Ciocoi a fost numit ambasador în China în noiembrie 2015, iar mai înainte fusese ambasador în Germania.

Trimiterea lui Ciocoi la Washington a fost convenită de președintele pro-rus Igor Dodon cu guvernul premierului Pavel Filip în luna martie. Un demnitar moldovean care a încercat să obțină postul de la Washington a fost deputatul Valeriu Ghilețchi, dar candidatura lui a fost deraiată de societatea civilă moldoveană, care a atras atenția asupra vederilor sale homofobe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram