Înainte de a vă decide să achiziţionaţi un aparat electrocasnic sau electronic trebuie să dispuneţi de o informare completă asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale acestuia înscrise, după caz, pe produs, pe ambalajul de vînzare sau în cartea tehnică şi instrucţiunile de folosire. Procurarea unui produs electronic sau electrocasnic reprezintă cel mai adesea o achiziţie de durată. Tocmai de aceea, siguranţa şi funcţionalitatea sunt principalele aspecte de care trebuie să ţineţi cont. 

Astfel, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor vine cu unele sfaturi utile pentru dvs. în speranţa unei alegeri bune, vă recomandăm următoarele:

Analizaţi mai multe oferte ale aceluiaşi produs, alegînd în final varianta optimă între preţ şi performanţele tehnice asigurate. La achiziţionare produsele trebuie să fie:

  • Sigure: în condiţii normale de utilizare produsele nu trebuie să reprezinte un risc, sau cel mult un risc minim pentru sănătatea sau securitatea consumatorilor şi nu trebuie să producă pagube.
  • Originale: bunurile trebuie să fie fabricate de producătorul declarat, să nu fie contrafăcute, falsificate sau înlocuite cu alte produse similare.
  • Testate sau certificate: dacă există legi specifice în vigoare, atunci anumite produse trebuie testate sau certificate înainte de a fi vîndute.
  • Fără defecte: trebuie să fie comercializate numai produsele care îndeplinesc cerinţele impuse sau declarate.
  • Garantate: produsele de folosinţă îndelungată trebuie să fie însoţite de certificate de garanţie.
  • Bine ambalate: aceasta înseamnă că ambalajul trebuie să asigure integritatea şi calitatea produselor.
  • Conform descrierii: producătorii nu trebuie să facă declaraţii incorecte sau care nu pot fi dovedite. Publicitatea trebuie să fie fie făcută în mod corect şi nu trebuie să fie înşelătoare.
  • Indicarea preţului: agentul economic trebuie să informeze consumatorul despre preţul produselor şi să afişeze preţurile în loc vizibil şi într-o formă lizibilă.
  • Corect măsurate: mijloacele de măsurare trebuie să îndeplinească cerinţele legale, iar indicarea valorii măsurate trebuie să fie uşor de citit şi afişată la vedere, astfel încît să fie văzută de cumpărător.

Deosebit de importante sunt condiţiile de garanţie oferite, cele de instalare, exploatare şi întreţinere, inclusiv asigurarea service-ului şi a pieselor de schimb pe perioada duratei de funcţionare.

La achiziţionarea unui aparat electronic sau electric verificaţi atît sigiliul original al ambalajelor şi produselor, marca producătorului, accesoriile din inventarul de livrare, precum şi certificatul de garanţie, instrucţiunile de instalare şi folosire.

În momentul vânzării, vînzătorul trebuie să demonstreze că produsul este în stare de funcţionare, să arate modul cum se alimentează la reţeaua electrică, cum se foloseşte şi să precizeze condiţiile de mediu în care trebuie folosit (temperatură, umiditate, vibraţii etc.).

Un aparat electronic sau electric trebuie identificat prin:

–  marca de fabrică a întreprinderii producătoare;

–  numărul sau denumirea tipului de aparat;

–  natura alimentării (alimentare în curent continuu sau alternativ);

–  tensiunea nominală de alimentare (gama de tensiuni);

Dacă aparatul este conceput astfel încît utilizatorul să poată schimba reglajul tensiunii de alimentare, operaţia de schimbare a tensiunii trebuie să prevadă o modificare corespunzătoare a indicării tensiunii.

–  Frecvenţa nominală a reţelei (gama de frecvenţă), în Hz (Herţ);

–  Tensiunea (dacă este diferită de cea a reţelei), puterea şi curentul, în cazul în care există un conector pentru alimentarea altor aparate.

Atenţie! Nu folosiţi cabluri de alimentare electrică de la reţea cu izolaţie suspectă sau care se încălzesc excesiv;

–  nu umblaţi în interiorul aparatelor aflate sub tensiune;

–  nu înlocuiţi siguranţele cu altele care au valori diferite de cele prevăzute în documentaţia aparatului respectiv.

Vânzătorul trebuie să elibereze cumpărătorului instrucţiuni de folosire sau cartea tehnică şi certificatul de garanţie, expuse în limba de stat. Pentru a beneficia de garanţie, utilizatorul trebuie să respecte instrucţiunile de folosire, să păstreze certificatul de garanţie şi să nu permită intervenţii neautorizate la aparat (violarea sigiliului).

Dacă aveţi de reclamat produse sau servicii necorespunzătoare, sesizaţi Agenţia – adresa: mun. Chişinău, str. V. Alecsandri, 78,  iar în situaţia în care aveţi nevoie de o consultaţie, Telefonul Consumatorului vă stă la dispoziţie – tel.74-14-64.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!