Arșița pune stăpânire pe întreaga țară. Atmosfera devine din ce în ce mai sufocantă, iar meteorologii nu vin cu vești îmbucurătoare. Canicula nu va ceda cel puțin până pe 1 iulie, timp în care aerul se va înfierbânta până la 36 de grade la umbra. Cu arșița luptă, deopotrivă, și cei de la orașe și cei de la sate. Orășenii caută refugiul în oficii răcoroase, cu o bere sau înghețată în mână, în timp ce sătenii fug în beciuri sau își improvizează propriile aparate de aer condiționat.

Mătușa Ileana, din satul Budești, suportă cu greu căldura, iar pentru a nu permite aerului fierbinte să-i intre în casă, femeia folosește o metodă învechită, dar sigură –un cearșaf înmuiat în apă. „O punem în două ca să se păstreze mai mult și să fie mai groasă și o aruncăm acum aici binișor”, spune mătușa Ileana.

Pe o altă femeie n-o sperie nicio caniculă. Reporterii TV8 au găsit-o pe câmp, unde a ieșit cu caprele la păscut. „Sunt obișnuită cu aceasta, nu mă tem de căldură”, spune femeia.

Pentru săteni, beciul și vinul rece e o altă metodă eficientă de a păcăli arșița. „Bei un pahar de vin, acolo e răcoare, și lucrez la soare  habar n-ai”, spune un bărbat.

Mai întâi de toate, chipiul alb trebuie să fie și lucrăm până când se încălzește mai tare și pe urmă căutăm beciul”, este metoda unui alt moldovean.

Ne străduim și noi dimineața să ne sculăm să facem tot lucrul care e pe afară”, zice o săteancă.

Soarele frige cam peste tot la fel, așa că de arșița nu scapă nici orășenii. Cel mai greu le este celor care muncesc, inclusiv la orele amiezii, la reparația drumurilor. „Oamenii pot sta la umbră, dar noi stăm aici în soare toată ziua și însetați”, spune un muncitor care lucrează la reparația drumurilor.

Se sufocă și vânzătorii ambulanți, care își găsesc refugiul doar în consumul de apă, dar și aceea se încălzește în câteva minute. Pentru a-i ajuta cât de cât pe cei afectați de temperaturile înalte, salvatorii au instalat mai multe corturi, unde oamenii pot să bea un pahar cu apă rece, dar și să-și verifice tensiunea arterială. O femeie a apelat la serviciul acestora deja de două ori, având valorile tensiunii 220/120.
Dacă este cu tensiunea arterială mai mărită, le acordăm ajutorul posibil, le dăm o pastilă, iar dacă este ceva mai complicat, solicităm ambulanța 902”, a spus un medic care oferă asistență la unul dintre corturile instalate.

Corturile anticaniculă sunt disponibile între orele 11:00 și 18:00. Între timp, salvatorii bat o nouă alarmă. Astfel, în condițiile în care până pe 1 iulie se menține Cod Galben de arșiță, oamenii sunt avertizați că ar putea să izbucnească și incendii de vegetație. Pe de altă parte, și medicii vin cu recomandări pentru a nu cădea pradă caniculei. Aceștia spun că este foarte important ca, în această perioadă, să consumăm multe lichide, însă să excludem băuturile alcoolice. De asemenea, să evităm să ne expunem la soare între orele 11:00 și 16:00, iar hainele pe care le purtăm să fie din fibre naturale și deschise la culoare.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!