Mai mulți agenți economici au făcut mizerie în fața Parlamentului. Ce-i drept, doar pentru câteva minute. Aceștia au adus saci cu deșeuri din plastic, iar în felul acesta au arătat că sunt nemulțumiți de faptul că Parlamentul a decis să reducă taxa ecologică pentru importatorii de produse gata ambalate. Protestatarii susțin că din cauza noilor modificări, bugetul de stat va fi prejudiciat cu milioane de lei. De cealaltă parte, investititorii străini salută amendamentele.

Nemulțumirea vine după ce deputații au decis sp micșoreze taxa ecologică cu până la 40% pentru cei care importă produse ambalate deja, cum ar fi conservele, și doar cu până la 20% în cazul producătorilor locali care sunt nevoiți să importe ambalajul. Manifestanții susțin că proiectul de lege, pe care însă președintele Dodon nu l-a acceptat și l-a trimis la reexaminare, ar provoca pierderi la bugetul de stat. Respectiv, aceștia cer ca modificările să fie anulate.

„Dacă înainte colectau între 250-300 de mln de lei anual pentru această plată ecologică, conform calculelor producătorilor, anual vor fi înregistrate pierderi la bugetul de stat în valoare de 100-150 de mln de lei”, menționează Vitali Crupenencov, reprezentant asociația „APIAMA”.

De altă părere sunt reprezentanții Asociației Investitorilor Străini, care au menționat într-un comunicat că modificările „sunt binevenite pentru îmbunătățirea climatului investițional în Republica Moldova”.

„Investitorii străini consideră nefondate și speculative intențiile oponenților acestor amendamente. Menținerea nejustificată la nivel legislativ a taxelor ecologice mărite pentru importul mărfurilor de o anumită categorie, stimulează concurența neloială, întrucât „filtrele/barierele tarifare”, crează avantaje economice pentru anumiți producători locali”, se arată în comunicat.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!