/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Judecătorul Oleg Melniciuc va fi eliberat vineri dimineața. De ce CSM nu a permis arestarea magistratului?

missing
30 iunie 2017, ora 09:08

De ce CSM nu a autorizat arestul

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, susține că arestul, fiind, potrivit legii, o măsură preventivă excepțională, trebuie aplicată în cazuri excepționale, iar cazul judecătorului Oleg Melniciuc, bănuit de îmbogățire ilicită, nu ar fi unul excepțional. De acceea Consiliul ar fi decis prin vot să respingă demersul procuraturii de a permite arestarea magistratului.

„Consiliul a ținut cont de articolul care prevede inviolabilitatea persoanei din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și din Codul de Procedură Penală și de faptul ce i se incriminează – o infracțiune de îmbogățire ilicită. Având în vedere că dlui este judecător în funcție, o persoană cu demnitate publică, și ținând cont de faptul că arestul este o măsură excepțională, care urmează să fie aplicată în cazuri excepționale, Consiliul, în rezultatul votului, a ajuns la concluzia că aducerea silită, percheziția și reținerea pe un termen de 72 de ore, ținând cont de circumstanțe, sunt oportune”, a declarat Victor Micu pentru Moldova Curată.

El a adăugat că la ședința de marți, la care s-a examinat demersul procurorului general, au participat 10 membri CSM, din cei 12. „Consiliul este un organ colegial. Orice acceptare sau refuz se face cu votul a 7 membri din 12 persoane. La acea ședință au participat 10 persoane. Nu s-au întrunit 7 voturi pentru autorizarea arestului. Pot să vă spun doar că membrii nu pot să se abțină. Trebuie să ne exprimăm votul”, a precizat Victor Micu. Președintele CSM a adăugat că participanții la ședință au ajuns la concluzia că în acest caz arestul ar fi fost o măsură excesivă.

Oleg Melniciuc este cercetat într-un dosar deschis de procurori în urma unei investigații jurnalistice, care a arătat că într-un bloc construit începând cu anul 2014 pentru angajații Judecătoriei Râșcani și cei ai Curții Constituționale au cumpărat apartamente, la preț preferențial, și rudele magistratului, inclusiv mama. Proiectul general de asigurare cu locuințe este gestionat de Oleg Melniciuc, care a obținut terenul pentru construcții de la Consiliul Municipal Chișinău fără să prezinte documente care ar argumenta situația precară a beneficiarilor în ce privește asigurarea cu spațiu locativ. În acel bloc i-a fost repartizat un apartament, la propunerea lui Melniciuc, și președintelui CSM, Victor Micu. Ultimul susține că încă nu este proprietarul imobilului, deoarece încă nu a achitat toate ratele.

În prezent Oleg Melniciuc este judecător la Judecătoria Chișinău, recent reorganizată. Până la 1 ianuarie 2017, când a avut loc reorganizarea, el a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani. El locuiește într-o casă la sol în municipiul Chișinău, deține o altă casă, moștenită de la părinți, iar în anul 2015 a dobândit, la preț preferențial – 29 520 de euro – un spațiu comercial de 82 de metri pătrați la parterul unui bloc construit în același an pentru asigurarea cu locuințe a angajaților Judecătoriei Râșcani și Curții Constituționale. Mama sa deține, potrivi Ziarului de Gardă, spații nelocative în Chișinău care ar valora peste 4 milioane de lei, iar în anul 2016 i-ar fi donat fiului său 300 de mii de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram