politic

/VIDEO/ Reforma Guvernului a fost aprobată în prima lectură de către Parlament

30 iunie 2017, ora 19:08
Distribuie:

Comuniștii și socialiștii au cerut retragerea proiectului și au denunțat faptul că premierului îi sunt atribuite împuterniciri sporite.

Deputatul Vadim Pistrinciuc a subliniat că nimeni nu pune la îndoială necesitatea reformării guvernului, tocmai de aceea trezește mari semne de întrebare faptul că din art. 10 al proiectului a fost omisă structura executivului, aceasta fiind lăsată la latitudinea premierului.

Potrivit autorilor, proiectul va asigura cadrul legislativ necesar pentru realizarea reformei administrației publice. Vor fi consolidate responsabilitățile autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, va exista o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative. Unica funcție politică va fi cea a miniștrilor, iar principiile de integritate vor fi criterii de bază la desemnarea membrilor Guvernului.

Funcția de viceministru va fi exclusă, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate. În prezent, există doar câte un Secretar de Stat în ministere.

De asemenea, proiectul stipulează funcțiile, împuternicirile și domeniile de activitate ale Guvernului și a exercitării interimatului funcției de Prim-ministru.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată.

Responsabil de implementarea reformei Guvernului este Centrul de Implementare a Reformelor.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram