/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Zâna înălțimilor: Silvia Verdeș, macaragista care face regulă la Termoelectrica

30 iunie 2017, ora 19:11

Deși are 57 de ani, iar mulți i-ar sugera ca ar fi mai bine să se odihnească, femeia nu-și schimbă serviciul pentru nimic. În copilărie se vedea bucătăreasă și chiar a făcut cursuri, muncind o perioadă într-o ospătărie. Totuși, sărăcia a determinat-o să aleagă Termoelectrica, acolo unde activa și soțul ei, pentru că li se oferea cazare gratis. Așa a decis să se facă operator de macara, veste care l-a șocat pe soț. „Lui nu-i venea să creadă! Nu credea că voi reuși”, ne-a spus femeia.

Deși de la prima zi de lucru s-au scurs aproape 22 de ani, femeia își amintește și acum despre greutățile prin care a trecut la început. „La început îmi era dificil să agăț greutăți, dar pe parcurs, am acumulat experiență, și nu îmi mai este greu”, ne-a povestit Silvia.

Nu-i este frică de înălțime și spune că este gata să lucreze la înălțimi și mai mari de 33 de metri. ,,Mereu mi-a plăcut să vin la serviciu, să vin să lucrez. Eram cu colega și mereu îi spuneam să mă duc eu să lucrez la macara. Șeful îmi spunea: „Doamna Maria, du-te și înlocuiește-o că este foarte greu să lucrezi la macara în continuu, obosesc și ochii”, dar, mă rog, îmi plăcea și acum îmi place”, a spus macaragista.

Totuși, profesia de macaragist cere și multă responsabilitate și putere de concentrație. „Sunt greutăți mari pe care până le duci, asuzi în spate, de parcă le duci pe el, într-adevăr retrăești”, a povestit angajata.

De jos, o privesc colegii care au doar cuvinte de laudă, mai ales că nu toate femeile ar accepta să muncească la o asemenea înălțime.

,,Ea a îndrăgit-o deja de câteva decenii, este o doamnă extraordinară care își cunoaște meseria și o îndeplinește bine”, a spus  Veceslav Eni, director Termoelectrica.

,,Partea feminină are calități mai multe. Femeile sunt mai atente, au mai multă răbdare”, este de părere directorul tehnic adjunct la Termoelectrica, Lilian Munteanu.

,,Meseria de macaragistă a fost mereu executată de o doamnă. Ele sunt mai liniștite și calme, au o precizie foarte bună”, a spus Iurie Razlovan, director tehnic Termoeletrica.

Pe lângă Silvia Verdeş, la Termoelectrica lucrează încă o femeie macaragistă. În total, din cei peste 5.000 de angajați ai întreprinderii, peste 2000 sunt femei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram