/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

În Centrul Chișinăului va fi edificat un bust în cinstea unui om de cultură din Belarus

missing
05 iulie 2017, ora 14:04

Ministrul Culturii Monica Babuc a afirmat la ședință că, bustul se propune a fi edificat în scopul eternizării memoriei lui Francisk Skorina, precum și al fortificării relațiilor culturale dintre Republica Moldova și Republica Belarus.

Francisk Skorina a fost unul dintre cei mai străluciți umaniști belaruși din prima jumătate a secolului al XVI-lea, om de știință în medicină, scriitor, traducător, pictor, iluminist, primul tipograf al slavilor de est.

Bustul lui Francisk Skorina va fi executat în Republica Belarus, în baza unui concurs de schițe-concept a monumentului, organizat de Ministerul Culturii al Republicii Belarus, cu avizările corespunzătoare, prevăzute de legislația Republicii Belarus și va fi instalat pe teritoriul Republicii Moldova conform unui proiect avizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Bustul se prevede a fi edificat în scuarul de la intersecția străzilor Alexei Mateevici și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni din municipiul Chișinău, în contextul celebrării în anul 2017, a 500 de ani de la tipărirea primei cărți belaruse.

Cheltuielile pentru elaborarea documentației de proiect privind edificarea bustului, pentru executarea și instalarea acestuia, precum și pentru amenajarea terenului aferent, vor fi acoperite din sursele financiare ale Republicii Belarus și din alte surse donate.

Ministerul Culturii a elaborat proiectul de hotărârii de Guvern în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (1) din Legea monumentelor de for public nr. 192 din 30 septembrie 2011.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram