/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ IDIS „Viitorul”: Sistemul electoral ar trebui să fie modificat abia la alegerile parlamentare din 2022

missing
05 iulie 2017, ora 18:37

„Prin această schimbare a sistemului electoral nu sunt soluționate problemele. Ba dimpotrivă, toți ne vorbesc nouă de la o posibilă abatere de la ceea ce numim noi norme democratice”, a spus Ion Tăbârță, expert.

Studiul realizat de IDIS „Viitorul” arată că proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral trebuie retras, din cauza numeroaselor lacune legislative, subliniate și de Comisia de la Veneția. Dacă acesta ar urma să fie totuși adoptat, specialiștii propun implementarea modificărilor la alegerile parlamentare care urma să aibă loc în 2022, și nu la cele din 2018. Între timp, o soluție ar fi îmbunătățirea actualului sistem electoral.

„Chiar dacă se va dori schimbarea sistemului electoral, de ce nu s-a luat niciodată în calcul posibilitatea ca să fie remediate acele probleme din actualul sistem proporțional actual, să deblocăm listele de partid sau, de ce nu, să introducem circumscripțiile plurinominale”, a mai spuis Ion Tăbârță.

Anterior, în avizul său, Comisia de la Veneția a subliniat că schimbarea sistemului electoral în actualul context politic nu este recomandată. Partenerii europeni au remarcat că sistemul mixt va favoriza partidele mari, iar parlamentarii aleși ar putea fi influențați de mediul de afaceri. Atât președintele Parlamentului, Andrian Candu, cât și șeful statului, Igor Dodon, au menționat că vor lua în calcul recomandările Comisiei, fără a renunța însă la proiect.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram