/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Alzheimerii și cei cu depresie vor primi medicamente ieftine. Pacienții: „Medicii nu ne anunță despre compensații”

07 iulie 2017, ora 19:14

În lista celor 12 medicamente compensate se regăsesc două preparate pentru persoanele care suferă de boala Alzheimer și de depresie. În cazul bolnavilor de cancer va fi compensat, în proporție de 70 la sută, medicamentul care le reduce cât de cât din durere.

„Îndemn guvernul să facă o compensație de 100 de % la medicamente plus o grupă garantată pe viață”, ne-a spus una din paciente.

Oamenii care suferă de cancer spun că sunt nevoiți să cheltuie o avere pentru preparate. „În Moscova – 150 de mii de lei. De la noi cumpăr foarte rar medicamente, cheltuiesc în jur de 1000 de lei”, ne-a declarat un al pacient.

„Nu chiar mult, dar în jurul la 3.000 de le cheltui”, a mai declarat un pacient.

În lista medicamentelor compensate, prezentată astăzi de cei de la Sănătate, se mai regăsesc și trei preparate care vor fi eliberate gratuit. Acestea sunt destinate pentru tratarea fibrozei chistice, epidermolizei buloase și infecțiilor respiratorii acute la copii. Ministerul Sănătății susține ca medicii de familie sunt cei care vor anunță pacienții despre noile modificări. De partea cealaltă, pacientii afirma că, deseori, medicii nu le spun despre medicamentele care pot fi primite gratuit sau la preș redus.

Pentru acest an, pentru tratamentele compensate au fost planificate peste 522 de milioane de lei. Până în momentul de față, a fost valorificata aproape jumătate din această sumă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram