Dacă va îndeplini cele 30 de condiții impuse de Uniunea Europeană, Republica Moldova va primi ajutorul macro-financiar din partea acesteia în valoare de 100 de milioane de euro. Potrivit Șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, este pentru prima dată în istoria Uniunii Europene când condițiile de acordare ale unui ajutor macro-financiar sunt de ordin politic și care vizează democrația unei țări.

În cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, Pirkka Tapiola, a recunoscut că este pentru prima dată în istoria UE când condițiile unui acord financiar sunt de ordin politic.

„Cele 30 de condiții pentru a obține fiecare tranșă sunt dure. Este pentru prima dată, din câte țin eu minte, când condițiile unui ajutor financiar sunt de ordin politic. Noi vom monitoriza ce se întâmplă și acum, și în septembrie, și vom analiza și, respectiv, vom trage concluzii. Din partea noastră, a UE, recomandările sunt foarte clare. Este prea devreme să spunem cum vom acționa în cazul în care condițiile nu vor fi îndeplinite, dar noi urmărim foarte atent ce se întâmplă”.

Amintim că, proiectul de asistență macro-financiară pentru Republica Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro, a fost aprobat pe data de 4 iulie curent de Parlamentul European.

Banii sunt prevăzuți a fi acordați de Comisia Europeană în trei tranșe, iar, înainte de plata fiecărei tranșe, autoritățile de la Chișinău trebuie să demonstreze că au realizat progrese în mai multe domenii care trebuie reformate pentru ca Republica Moldova să devină un stat modern, cu o economie stabilă și tot mai competitivă pe piața globală și cu nivel de trai din ce în ce mai prosper pentru toți cetățenii săi. Dacă aceste progrese vor fi realizate, banii vor fi livrați la termenul stabilit de Comisia Europeană, dar, dacă nu se vor înregistra progrese, fiecare tranșă va putea fi blocată până la îndeplinirea reformelor asumate.

Prima tranșă este prevăzută să fie acordată la sfârșitul anului curent. Aceasta urmează să fie compusă din 20 de milioane de euro împrumut și 10 milioane – grant.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!