/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Premieră pentru Moldova. O echipă de elevi participă la Olimpiada de Robotică

12 iulie 2017, ora 15:57

Participarea echipei din Republica Moldova la „FIRST GLOBAL Challenge” este posibilă datorită susținerii acordate de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Obiectivul olimpiadei „FIRST GLOBAL Challenge” este de a promova interesul pentru știință, inginerie și tehnologie, inspirând tinerii să aleagă cariere în aceste domenii.

Echipa națională de robotică este formată din campionii edițiilor precedente ale “FIRST LEGO League Moldova”, cea mai importantă competiție în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată elevilor cu vârsta de până la 16 ani. Mai mult, elevii au înregistrat succese deosebite și la competițiile internaționale de profil, desfășurate în țări precum Estonia, Spania, Danemarca.

Tematica „FIRST GLOBAL Challenge” este „H2O Flow” – accesul la apă potabilă, una din cele mai acute probleme, cu care se confruntă comunitatea globală. Echipele  participante au construit și programat câte un robot, care va simula înlăturarea particulelor contaminate din apa unui râu, formând alianțe cu alte două echipe. Astfel, pe lângă faptul că tinerii vor concura într-o competiție de robotică, ei vor avea ocazia să învețe că problemele globale pot fi soluționate prin aplicarea tehnologiei, prin comunicare și cooperare.

Andrei Copaci, participant: „Sunt entuziasmat să particip la FIRST Global Challenge, care îmi va permite să-mi întăresc abilitățile în domeniul roboticii. Totodată, competiția va fi o oportunitate pentru mine să întâlnesc oameni noi și interesanți, de la care mă voi putea inspira. Întotdeauna am visat să pot crea roboți care vor fi utili întregii societăți.”

Andrian Bocancea, participant: „Sunt recunoscător să pot participa la o competiție care corespunde pasiunii mele pentru tehnologie, în special pentru robotică. Acolo pot să comunic cu elevi din întreaga lume, care au aceleași interese ca mine. Sunt în programul de robotică deja de 3 ani, iar olimpiada de profil de la Washington este un premiu care ni se oferă pentru toată munca noastră.”

Cristian Comendant, participant: „Vreau să devin un specialist în domeniul IT și sunt sigur că abilitățile de programare pe care le-am dezvoltat mă vor ajuta să creez produse utile comunității”.

Florin Cazac, antrenorul echipei: „Sunt uimit cât de mult au progresat acești copii de când i-am cunoscut. Știu să proiecteze, construiască și programeze roboți destul de sofisticați. Îi văd viitori ingineri și inventatori. Suntem fericiți să facem parte din marea „familie” FIRST, care prin intermediul roboticii, tinde să transforme planeta într-un loc mai bun pentru toți.”

Proiectul de Competitivitate din Moldova susține dezvoltarea Educației STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematică) în Republica Moldova, care crește interesul pentru domeniile tehnice și inginerești. Mai mult, acesta contribuie la formarea forței de muncă corespunzătoare cerințelor secolului 21, prin urmare, oferind multiple posibilități de angajare în orice industrie. Cu sprijinul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, sunt desfășurate programe educaționale pentru copii și tineret, printre care Roboclub și FIRST Lego League, Coder Dojo, GirlsGoIT, etc., care au drept scop familiarizarea copiilor cu deprinderi necesare pentru o carieră în tehnologie și IT.

Karen R. Hilliard, Șefa Misiunii USAID în Moldova: „Prin suportul oferit industriei ICT din Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională susține efortul Republicii Moldova de a deveni un stat cu o economie durabilă. Iar aceasta se atinge prin investirea în generația tânără. Credem că educația în domeniul roboticii, tehnologiei, științei, matematicii și creativității sunt esențiale pentru dezvoltarea forței de muncă adaptată cerințelor secolului 21.”

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram