Fostul președinte brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a fost condamnat la nouă ani și șase luni de închisoare pentru corupție și spălare de bani, a anunțat miercuri o instanță din Curitiba (sud) însărcinată cu ancheta asupra scandalului Petrobas, transmite Agerpres.

Ex-președinte de stânga, Lula, 71 de ani, care a condus Brazilia între 2003 și 2010, a fost lăsat în libertate și va putea face apel, conform sentinței judecătorului Sergio Moro, obținută de AFP.

Dacă verdictul va fi confirmat la recurs, Lula va merge la închisoare și nu se va putea prezenta la alegerile prezidențiale din 2018, la care conduce în privința intențiilor de vot.

Lula este acuzat de a fi beneficiat de cadouri în valoare de 3,7 milioane de reali (1,06 milioane euro), inclusiv un triplex într-o stațiune balneară, din partea OAS, o companie de construcții implicată în scandalul cu multe ramificații Petrobas.

Fostul șef de stat, care este vizat de asemenea de alte patru proceduri judiciare, a negat mereu toate acuzațiile la adresa sa, susținând că nu sunt bazate pe dovezi concrete.

Unul din avocații săi a anunțat miercuri că Luiz Inácio Lula da Silva va face apel la condamnarea sa în fața justiției braziliene și a ONU.

“Noi vom face apel și vom dovedi nevinovăția sa în fața tuturor instanțelor imparțiale, inclusiv Națiunile Unite”, a declarat, într-un mesaj pentru AFP, unul din avocații fostului șef de stat brazilian, imediat după condamnarea acestuia la 9 ani și jumătate de închisoare pentru corupție și spălare de bani.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!