Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, a murit din cauza cancerului de ficat care era deja în fază terminală, informează Agerpres.

Familia disidentului a fost informată cu privire la starea lui de sănătate, dar a refuzat intubarea și trecerea lui pe respirație artificială.

Ultimele zile din viață, laureatul premiului Nobel le-a petrecut în spital, însă înainte de asta, a stat în detenție timp de opt ani, fiind condamnat de subversiune.

Beijingul s-a opus plecării sale în străinătate pentru tratament și a afirmat că starea lui interzice orice deplasare, contrar a ceea ce spuseseră doi medici occidentali care au primit permisiunea de a-l vizita.

Potrivit Comitetului Nobel, Guvernul chinez are o grea răspundere pentru moartea disidentului Liu Xiaobo.

„Considerăm că este profund tulburător faptul că Liu Xiaobo nu a fost transferat într-o unitate în care putea primi tratament medical adecvat înainte de a ajunge în faza terminală a bolii”, a menționat Berit Reiss-Anderssen, președintele președinta Comitetului Nobel, care acordă premiul.

Liu Xiaobo este primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace care moare privat de libertate, după pacifistul german Carl von Ossietzky, decedat în 1938 într-un spital în timp ce era închis de naziști.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!