De fenomenul corupției este afectată toată Republica Moldova, inclusiv administrațiile raionale și locale. Astfel, potrivit unui studiu lansat de IDIS Viitorul, raioanele cel mai afectate de corupție sunt Ștefan Vodă, Cimișlia, Nisporeni și Dondușeni, în timp ce municipiul Chișinău și Basarabească se află la polul opus.

Ștefan Vodă este regiunea în care cele mai multe decizii luate de autorități stau la baza unor interese pecuniare ilegale. Autoritățile publice din acest raion sunt caracterizate printr-un interes ridicat al instituțiilor de stat în administrația locală, aplicarea slabă a legislației în instanța locală și perspective slabe de dezvoltare a afacerilor. În ce privește activitatea economică, raionul Ștefan Vodă se clasează pe locul doi după nivelul corupției în sectorul privat, depășind raionul Dondușeni.

Și în raionul Cimișlia corupția atinge cote alarmante. Deciziile adoptate de către Consiliul raional sunt afectate într-o proporție ridicată de fenomenul corupției, lucru ce plasează acest raion pe cea de-a doua poziție în ce privește impactul corupției asupra autorității publice de nivelul II. Totodată, nivelul corupției în cadrul întreprinderilor private este și el unul evident, iar raionul Cimișlia ocupă locul trei la acest capitol.

Raionul Nisporeni ocupă cea de-a treia poziție în ce privește deciziile afectate de corupție ale autorității raionale. După nivelul corupției în sectorul privat, raionul Nisporeni ocupă locul 19 din 35. Autoritățile raionale din Nisporeni sunt caracterizate, potrivit opiniei mediului de afaceri, de birocrație, impozite locale ridicate și de o neîndeplinire a obligațiilor conform așteptărilor antreprenorilor.

Corupția este extinsă din cauza lipsei unei definiri clare a responsabilităților, confuzie în separarea funcțiilor administrative de cele politice și o lipsă de transparență în procesurile administrative. La acestea se mai adaugă birocrația excesivă și lipsa unui cadru legal adecvat pentru eficiența luptei împotriva corupției.

Surprinzător este faptul că, potrivit aceluiași top, în Chișinău aproape că nu ar exista corupție. Capitala ocupă ultima poziție la acest capitol, potrivit portalului de competitivitate lansat de IDIS „Viitorul”. Și reprezentanții sectorului privat au arătat că nivelul corupției este unul scăzut în Chișinău. Cu toate acestea, datele CNA arată că anume autoritățile municipale din Chișinău sunt cele mai afectate de fenomenul corupției, aici înregistrându-se cele mai multe infracțiuni de acest gen.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!