/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/STUDIU/ Topul raioanele din Moldova care sunt cel mai afectate de corupție

17 iulie 2017, ora 15:47

Ștefan Vodă este regiunea în care cele mai multe decizii luate de autorități stau la baza unor interese pecuniare ilegale. Autoritățile publice din acest raion sunt caracterizate printr-un interes ridicat al instituțiilor de stat în administrația locală, aplicarea slabă a legislației în instanța locală și perspective slabe de dezvoltare a afacerilor. În ce privește activitatea economică, raionul Ștefan Vodă se clasează pe locul doi după nivelul corupției în sectorul privat, depășind raionul Dondușeni.

Și în raionul Cimișlia corupția atinge cote alarmante. Deciziile adoptate de către Consiliul raional sunt afectate într-o proporție ridicată de fenomenul corupției, lucru ce plasează acest raion pe cea de-a doua poziție în ce privește impactul corupției asupra autorității publice de nivelul II. Totodată, nivelul corupției în cadrul întreprinderilor private este și el unul evident, iar raionul Cimișlia ocupă locul trei la acest capitol.

Raionul Nisporeni ocupă cea de-a treia poziție în ce privește deciziile afectate de corupție ale autorității raionale. După nivelul corupției în sectorul privat, raionul Nisporeni ocupă locul 19 din 35. Autoritățile raionale din Nisporeni sunt caracterizate, potrivit opiniei mediului de afaceri, de birocrație, impozite locale ridicate și de o neîndeplinire a obligațiilor conform așteptărilor antreprenorilor.

Corupția este extinsă din cauza lipsei unei definiri clare a responsabilităților, confuzie în separarea funcțiilor administrative de cele politice și o lipsă de transparență în procesurile administrative. La acestea se mai adaugă birocrația excesivă și lipsa unui cadru legal adecvat pentru eficiența luptei împotriva corupției.

Surprinzător este faptul că, potrivit aceluiași top, în Chișinău aproape că nu ar exista corupție. Capitala ocupă ultima poziție la acest capitol, potrivit portalului de competitivitate lansat de IDIS „Viitorul”. Și reprezentanții sectorului privat au arătat că nivelul corupției este unul scăzut în Chișinău. Cu toate acestea, datele CNA arată că anume autoritățile municipale din Chișinău sunt cele mai afectate de fenomenul corupției, aici înregistrându-se cele mai multe infracțiuni de acest gen.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram