/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Krasnoselski atenționează: „Chișinăul reaprinde fitilul conflictului”

18 iulie 2017, ora 19:35

Premierul Pavel Filip și președintele ucrainean, Petro Poroșenko, sunt însă de o altă părere. „Controlul comun la frontiera este doar în beneficiul cetățenilor”, au precizat cei doi oficiali, prezenți la evenimentul de inaugurare.

Nicolae Neagu locuiește în Tiraspol, iar de ani buni este șofer de cursă lungă. Bărbatul spune că traversează regulat punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisk”, iar noutatea că acesta va fi controlat deja și de autoritățile de la Chișinău l-a bucurat.

„Apar ulterior anumite probleme, când transporți marfa prin regiunea transnistreană, iar mai apoi ajungi pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău. Așa cum aici urmează să ne verifice angajații Serviciului Vamal, cred că nu vom avea probleme în partea cealaltă”, a spus Nicolae Neagu, șofer.

Majoritatea pasagerilor spun însă că singurul lucru pe care și-l doresc este să treacă frontiera fără probleme.

„Suntem pentru pace în toată lumea. Asta contează. Ne dorim să nu apară probleme la traversarea frontierei”, spune un locuitor.

„Fie cum o fi. Cât mai simplu, cu atât mai bine. În Europa totul se simplifică, de ce ar trebui aici să complicăm?”, este de părere alt locuitor.

De partea cealaltă, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, spune că știe mai bine ce își doresc locuitorii din stânga Nistrului. Imediat după inaugurarea punctului de trecere, liderul separatist a calificat evenimentul drept o încercare de a controla importul și exportul din regiune. Acesta a mai atenționat autoritățile de la Chișinău că actualul conflict dintre cele două părți ar putea escalada.

„În actualele condiții, instaurând aceste posturi, autorii acestei inițiative probabil s-au gândit la o eventuală escaladare a conflictului. De ce după 25 de ani de pace între Moldova, regiunea transnistreană și Ucraina, trebuie de reaprins fitilul care poate duce la o explozie?”, a spus Vadim Krasnoselski, lider la Tiraspol.

Premierul Pavel Filip îl contrazice și spune că lansarea punctului de control comun moldo-ucrainean este doar pentru binele oamenilor.

„Pe de-a dreptul sună bizar speculațiile precum că are loc o blocadă a regiunii transnistrene. Acest eveniment poate nu este pe placul unor lideri din regiune, dar cu certitudine este pe placul cetățenilor noștri care locuiesc aici”, a declarat Filip.

Între timp, Petro Poroșenko a dat asigurări că Ucraina va contribui la „restaurarea deplină a integrității teritoriale a Republicii Moldova”, afirmație care s-a regăsit pe primele pagini în presa de la Moscova.

„Vă asigur că Ucraina va depune tot efortul pentru a sprijini Moldova în reîntregirea teritorială a țării, să reparăm ceea ce acum 25 de ani a fost provocat de forțele separatiste, ceea ce a avut urmări grave pentru sute de mii de oameni din regiunea transnistreană”, a menționat Petro Poroșenko, Președintele Ucrainei.

Declarațiile au fost făcute ieri, după ce cei doi oficiali au inaugurat primul punct de trecere al frontierei pe segmentul transnistrean, controlat de autoritățile moldo-ucrainene. Proiectul a fost implementat cu sprijinul Uniunii Europene. Totuși, deocamdată vameșii și polițiștii de frontieră vor verifica doar exportul de bunuri din regiune și vor înregistra pasagerii străini, la solicitarea acestora. Angajații punctului de control vor fi nevoiți să parcurgă însă aproape 100 de km în plus pentru a ocoli regiunea separatistă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram