/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Un nou Cod Galben de caniculă. Vom avea temperaturi de până la 36 de grade

19 iulie 2017, ora 16:43

Pentru a preveni efectele negative ale caniculei şi insolaţiei asupra sănătăţii, Centrul Național de Sănătate Publică recomandă populației să respecte următoare reguli:

1. Evitarea expunerii îndelungate la soare. Utilizarea mijloacelor de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie). Se recomandă, ca lentilele ochelarilor de soare să fie de culoare cenuşie, verde sau maro, iar crema protectoare cu factorul de protecție nu mai puţin de 50%, se va aplica cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplicată periodic la fiecare 2 ore.

2. Îmbrăcămintea lejeră, de culori deschise, confecţionată din materiale cu fibre naturale, încălţăminte comodă.

3. Consumarea zilnică a cel puţin 2 litri de lichide (apă potabilă, apă minerală sau plată îmbuteliată, ceaiuri la temperatura aerului), rehidratarea cu soluții izotonice.

4.Evitarea consumului de cafea, băuturilor alcoolice, inclusiv berii, a băuturilor fierbinți.

5. Consumarea zilnică de fructe și legume în stare crudă, ca fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale necesare organismului în timpul caniculei, de asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorita efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale.

6. Evitarea consumului de alimente cu conținut sporit de grăsimi, sare, zahăr, a bucatelor prăjite sau afumate, semifabricatelor, fast-food etc.

7. Angajatorii, în perioada caniculară, vor asigura salariaţii cu cantităţi suficiente de apă potabilă sau minerală – nu mai puțin de 2,0-2,5 litri/zi pentru o persoană.

8. Plimbările în aer liber şi practicarea activităţilor fizice, în special pentru copiii de vârstă fragedă şi pentru persoanele în etate, se recomandă doar în orele de dimineaţă până la orele 11.00 sau seara după orele 18.00.

9. Pentru a proteja locuinţa de pătrunderea căldurii – închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;

10. Pe toată perioada cât temperatura exterioară este mai înaltă decât cea din locuință – ţineți ferestrele închise;

11. Stingeți sau reduceți intensitatea luminii artificiale şi deconectaţi de la reţea aparatele electrocasnice de care nu aveți strictă nevoie.

Până la sosirea ambulanței se recomandă de culcat persoana la umbră, hainele strâmte, cravata vor fi înlăturate, pentru a elibera căile respiratorii. Se vor aplica comprese reci pe cap, la ceafă, sub braţ, pe torace sau abdomen. Nu se recomandă băi foarte reci sau administrarea preparatelor antipiretice fără consultul medicului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram