/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ „Banii murdari” merg la BNM. Iată ce poți face dacă ai acasă bani deteriorați

19 iulie 2017, ora 19:17

Legea spune că bancnotele uzate pot fi schimbate în orice bancă licențiată, fie la Banca Națională. Totuși, majoritatea oamenilor nu cunosc acest lucru și aleg să arunce banii sau să-i abandoneze prin locuri dosite din casa.

Pentru a demonstra cât este de simplu să schimbi bancnotele distruse, echipa TV8 a făcut rost de câțiva lei tăiați și murdari și a mers direct a Banca Natională. Întreaga procedură a durat doar câteva secunde. Însă nu toți banii murdari și rupți pot fi schimbați, precizează specialistul de la Banca Naționala.

„Dacă din suprafața bancnotei lipsesc 45 % și mai mult, atunci bancnotele nu sunt schimbate, iar dacă este suma mai mare de 500 de lei, atunci este neapărat să prezinte buletinul și să completeze o cerere”, a declarat Corneliu Melnic, Șef Adjunct Direcție, BMN.

Ulterior, după ce au fost scoși din circulație, banii sunt distruși într-o încăpere securizată unde au acces doar câteva persoane.

„Bancnota este distrusă foarte, foarte mărunt. Din care, din aceste deșeuri este practic imposibil de a reface o altă bancnotă”, a mai spus Corneliu Melnic.

Ghișeul Băncii Naționale este deschis între orele 9:00 și 15:00. Reprezentanții Băncii Naționale au refuzat să ne spună câți oameni vin, în medie, să schimbe bancnotele uzate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram