În ultima săptămână în municipiul Chișinău s-au înregistrat 7 cazuri de intoxicații cu ciuperci de pădure cu implicarea a 8 persoane.

S-a constatat că principala cauză a otrăvirilor cu ciuperci a fost consumul în alimentaţie a ciupercilor culese de persoane de sine stătător sau achiziţionate de la comercianţii de pe marginea şoselelor din preajma pădurilor. O altă cauză constă în prepararea incorectă a ciupercilor folosite în alimentaţie în condiţii de casă.

Este foarte important de reţinut că, datorită mutaţiilor genetice, numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare creşte de la an la an, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători. De menţionat că intoxicaţiile cu ciuperci decurg foarte grav, îndeosebi la copii, la persoanele în etate şi la cei care au suportat recent boli grave.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău atenţionează populaţia asupra riscurilor şi vin cu o serie de recomandări privind prevenirea intoxicaţiilor acute cu ciuperci:

-nu trebuie să consumaţi sau, cel puţin, să degustaţi ciuperci, specia cărora nu o cunoaşteţi, mai ales dacă acestea nu sunt prelucrate termic,
-fierbeţi ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute, schimbând apa de fiecare dată,
-nu implicaţi copiii în procesul de culegere a ciupercilor,
-limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor,
-selectaţi minuţios ciupercile culese înainte de preparare,
-nu culegeţi ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide şi ierbicide,
-nu procuraţi ciuperci din stradă de la persoane necunoscute,
-nu păstraţi un timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci,
-nu păstraţi ciupercile marinate şi sărate în vase de zinc,
-achiziţionaţi sortimente de ciuperci numai din unităţi autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper şi supermarket, unităţi de alimentaţie publică), unităţi în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate şi care prezinta o garanţie pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.

Dacă totuşi observaţi anumite simptome şi suspectaţi o intoxicaţie, trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic, pentru a evita anumite consecinţe nefavorabile asupra sănătăţii Dvs.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!