Prim-ministrul Pavel Filip va prezenta astăzi în fața Parlamentului o nouă structură a Guvernului, în contextul realizării reformei administrației publice centrale. Este vorba despre un Cabinet de miniștri provizoriu care va lucra timp de trei luni la reorganizarea instituțiilor subordonate direct sau indirect Executivului. După cele trei luni, componența ar putea fi modificată din nou, în condițiile în care se așteaptă și miniștri cu mandat politic de la grupul parlamentar Leancă-Ghilețchi.

Potrivit surselor Deschide.MD, în Guvernul „provizoriu” vor rămâne:

  1. Ministerul Economiei și Infrastructurii – Octavian Calmîc
  2. Ministerul Finanțelor – Octavian Armașu
  3. Ministerul Justiției – Vladimir Cebotari
  4. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene – Andrei Galbur
  5. Ministerul Afacerilor Interne – Alexandru Jizdan
  6. Ministerul Apărării – rămâne cu interimat
  7. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – Monica Babuc
  8. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Stela Grigoraș
  9. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – Vasile Bîtca
  10. Vicepremier pentru Reintegrare – George Bălan

Lista ministerelor indicate rezultă din schimbarea denumirii și preluarea unor domenii de activitate după cum urmează:

Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcției de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Guvernul urmează în termen de 3 luni să prezinte Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu noua structură a organelor centrale de specialitate ale administrației publice şi să asigure ajustarea cadrului său normativ.

Amintim că la data de 20 ianuarie 2016, Parlamentul, prin Hotărârea sa nr. 1, a acordat Guvernului vot de încredere pentru realizarea Programului său de activitate. La capitolul VII „Buna Guvernare”, Guvernul și-a asumat în calitate de obiectiv primar realizarea reformei administrației publice centrale, inclusiv prin optimizarea numărului de ministere și al autorităților publice și a costurilor administrative.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!