Noua lista a ministerelor a fost aprobata de Parlament. Premierul Pavel Filip a venit astăzi în fața deputaților pentru a-i convinge de necesitatea reducerii acestora de la 16, cate sunt în prezent, la nouă. Asta presupune însă și reducerea numărului de angajați cu 30 la suta. Decizia a fost votată cu 54 de voturi din numărul total de 55 de deputați prezenți în sală.

În cadrul aparatelor centrale ale celor 16 ministere sunt instituite 1.808 funcții. Se preconizează o reducere a numărului de funcții cu 30%, adică cu 542. Se anticipează economii bugetare de cca 76,4 mil lei anual.

Potrivit lui Pavel Filip, ministerele ar urma să fie reorganizate timp de trei luni. Totuși, premierul a anunțat că până la finele anului, în funcțiile de miniștri nu vor fi numite persoane noi. Din cele 9 ministere, 5 își păstrează denumirea și funcțiile, iar celelalte urmează a fi comasate. Recent, a fost aprobată noua lege a Guvernului, care oferă prim-ministrului posibilitatea de a modifica lista ministerelor în timpul exercitării mandatului.

„Excluderea influenței politicului prin divizarea foarte clară a funcțiilor politice de cele de administrare. Excluderea viceminiștrilor prin introducerea funcțiilor de secretar general de stat și secretar de stat. Un element inovativ este renunțarea la fixarea în lege a listei ministerelor și revizuirea structurii pe durata unui mandat”, a declarat Filip în plenul Parlamentului.

Noua structură a Cabinetului de miniștri include următoarele Ministere:

1. Ministerul Economiei și Infrastructurii
2. Ministerul Finanțelor
3. Ministerul Justiției
4. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene
5. Ministerul Afacerilor Interne
6. Ministerul Apărării
7. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
8. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
9. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

După aprobarea de către Parlament a Listei ministerelor, Guvernul urmează în termen de 3 luni să întreprindă măsurile necesare în vederea reorganizării structurii organelor centrale de specialitate ale administrației publice, să prezente Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu noua structură a organelor centrale de specialitate ale administrației public şi să asigure ajustarea cadrului său normativ.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!