În ajun de admitere, universitățile din capitală își fac publice ofertele. Astfel, cei care nu vor reuși să pună mâna pe un loc la buget, vor trebui să-și scuture cu migală buzunarele. Cel mai scump este să înveți la Medicină, unde contractele anuale ajung chiar și la 30.000 de lei. În schimb, mai ieftin costă să înveți la Universitatea din Tiraspol sau la cea Pedagogică, unde pentru un an de studii achiți în jur de 4.000 de lei.

Cele mai mari taxe de studii sunt la universitatea de Medicină și Farmacie. Astfel, viitorii studenți, care nu vor obține un loc la buget, vor trebui să scoată din buzunar pentru un contract între 28.000 și 30.000 de lei, Stomatologia fiind cea mai scumpă. Universitatea de Medicină a introdus, printre altele, și o nouă specialitate- optometria, care ține de prevenirea patologiei ochilor. Rectorul instituției susține că taxele sunt mari din cauza echipamentului pe care îl folosesc profesorii pentru a preda materia.

„Laboratoarele sunt amenajate conform cerințelor respective de astăzi. Asta e cu mult mai puțin decât cere costul ca atare, cealaltă sumă noi o acoperim din costul statului pentru ei sau din contul studenților care fac studii contra plată din alte țări”, a declarat, pentru Tv8, Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”.

Și cei care își doresc să devină muzicieni, actori sau pictori, trebuie să investească bine în viitoarea profesie. La Academia de Muzica și Arte Plastice taxele de studii variază între 7.000 și peste 22.000 de lei. Ceva mai puțin trebuie să scoată din buzunare studenții care își vor face studiile la universitatea de Stat. Aici, taxele variază între 3.000 și 10.000 de lei, cea mai scumpă fiind Facultatea de Drept. Între timp, la Academia de Studii Economice, valoarea contractelor variază între 5.800 și 8.600 de lei.

„O taxă mai mare de studii avem stabilite pentru specialitățile: contabilitate, finanțe și bănci, relații economice internaționale, un pic mai mică pentru programele care nu sunt în aceeași măsură solicitate de pretendenții la studii, cum ar fi asistența socială, informatica aplicata”, a spus rectorul ASEM, Grigore Belostecinic.

În schimb, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, studiile sunt mai ieftine, taxele variind între 4.000 și 5.000 de lei. Și la Universitatea de Stat din Tiraspol studiile sunt la un preț accesibil. Viitorii biologi, matematicieni și pedagogi, pentru un an de studii, vor trebui achite pana la 4.800 de lei.

Toate specialitățile sunt solicitate, evident că ne-am dori să fie într-un număr mai mare de solicitanți. La fiecare specialitate avem finanțare bugetară, inclusiv și contract. Cel mai mare contract este la fizică, chimie, științe, care necesită mai multe cheltuieli datorită specificului lor experimental”, a spus Eduard Coropceanu, rector la Universitatea de Stat din Tiraspol.

În Republica Moldova există în jur de 30 de instituții de învățământ superior. Admiterea în universitățile din țară începe pe 24 iulie și va dura o săptămână.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!