Consiliul coordonator al Audiovizualului a aprobat o nouă decizie de reglementare prin care radiodifuzorii vor trebui să transmită zilnic, din 1 septembrie, câte un buletin de ştiri, între orele 17.00 şi 23.00, și în limbajul mimico-gestual sau prin titrare sincron în limba română pentru persoanelor cu deficienţe de auz şi prin semnal sonor pentru persoane cu deficienţe de vedere

CCA a organizat dezbateri publice și a solicitat părților interesate: autorități publice, asociații obștești și persoane juridice din domeniul audiovizualului prezentarea recomandărilor și opiniilor asupra proiectului de decizie. Astfel, serviciile de programe de televiziune cu acoperire națională vor asigura punerea treptată a serviciilor furnizate la dispoziția persoanelor cu deficiențe de văz sau de auz. Respectiv, începând cu 1 septembrie 2017, radiodifuzorii vor transmite zilnic câte un buletin de știri, între orele 1700 și 2300, în limbajul mimico-gestual sau prin titrare sincron în limba română pentru persoanelor cu deficiențe de auz și prin semnal sonor pentru persoane cu deficiențe de vedere.

În limbajul semnelor vor fi difuzate și programele de importanță majoră sau rezumatele acestora, mesajele de urgență, de securitate sau sănătate publică. Titrele inserate în aceste programe vor fi amplasate în partea de jos a ecranului, vor avea o mărime citibilă, cu o viteză medie de rulare și vor corespunde cu esența și imaginile difuzate. Prognoza meteo va fi difuzată atât în format video, cât și audio. Din 1 ianuarie 2018, posturile TV vor asigura accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz sau vedere la serviciile de programe în timpul campaniilor electorale. De asemenea, decizia prevede promovarea imaginii pozitive a persoanelor cu dizabilități în serviciile media audiovizuale.

Președintele CCA, Dragoș Vicol, a încurajat radiodifuzorii, în raport cu difuzarea de limbaj mimico-gestual în programele TV, să apeleze la Asociația Surzilor pentru a contracta interpreți calificați în limbajul semnelor.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!