/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Atenție la ciuperci! De la începutul anului au fost înregistrate 21 cazuri de intoxicaţie

24 iulie 2017, ora 15:59

Este foarte important de reţinut, că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în ce privește stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diareea, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce poate duce la sfârșit letal. Există şi unele ciuperci care devin toxice, când sunt consumate în combinaţie cu alcoolul.

Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci şi în primul rând a formelor grave şi deceselor, este important să se respecte următoarele reguli:

Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu face să le consumaţi şi să le degustaţi, mai ales în formă crudă.

– Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate.
– Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile.
– Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
– Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
– Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare.
– Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
– La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.
– Este necesar să se reţină şi faptul, că ciupercile nu sunt un produs indispensabil în alimentaţie.
– Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram