/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Moldova se va împrumuta cu 82 de milioane de euro pentru gazoductul Ungheni-Chișinău

24 iulie 2017, ora 06:50

Unul dintre acorduri prevede alocarea de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a 41 de milioane de euro în calitate de împrumut suveran. Adițional, Uniunea Europeană va aloca 10 milioane de euro sub formă de grant în bugetul statului, compensând contribuția financiară inițială de 10 milioane de euro, care urmează a fi efectuată din bugetul de stat. Rata dobânzii este strandard pentru contractarea împrumutului suveran de la BERD și se va calcula conform termenilor EURIBOR + 1% pe an. Sursa de rambursare a împrumutului este tariful pentru transportul de gaze naturale.

Al doilea acord de împrumut prevedecontribuția Băncii Europene de Investiții în valoare de 41 de milioane de euro în calitate de împrumut suveran pentru construcția gazoductului. Contractele de finanțare au fost semnate în decembrie 2016.

Vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă a menționat că la etapa de lansare a lucrărilor de construcție a gazoductului au fost enunțate sume mai mici și și-a exprimat nedumerirea în legătură cu majorarea sumelor ce urmează să fie împrumutate. În acest context, viceministrul economiei Vitalie Iurcu a spus că Ministerul Economiei are un șir de amendamente la cele două acorduri, este analizată posibilitatea de investiții private în construcția gazoductului, deoarece este și interesul părții române să vină cu investiții în acest proiect.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram