Parlamentul a votat ratificarea a două acorduri de împrumut în valoare totală de 82 de milioane de euro, bani destinați construcției conductei de transport gaze pe direcția Ungheni-Chișinău cu o lungime de 117 km, transmite IPN.

Unul dintre acorduri prevede alocarea de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a 41 de milioane de euro în calitate de împrumut suveran. Adițional, Uniunea Europeană va aloca 10 milioane de euro sub formă de grant în bugetul statului, compensând contribuția financiară inițială de 10 milioane de euro, care urmează a fi efectuată din bugetul de stat. Rata dobânzii este strandard pentru contractarea împrumutului suveran de la BERD și se va calcula conform termenilor EURIBOR + 1% pe an. Sursa de rambursare a împrumutului este tariful pentru transportul de gaze naturale.

Al doilea acord de împrumut prevedecontribuția Băncii Europene de Investiții în valoare de 41 de milioane de euro în calitate de împrumut suveran pentru construcția gazoductului. Contractele de finanțare au fost semnate în decembrie 2016.

Vicepreședintele Parlamentului Iurie Leancă a menționat că la etapa de lansare a lucrărilor de construcție a gazoductului au fost enunțate sume mai mici și și-a exprimat nedumerirea în legătură cu majorarea sumelor ce urmează să fie împrumutate. În acest context, viceministrul economiei Vitalie Iurcu a spus că Ministerul Economiei are un șir de amendamente la cele două acorduri, este analizată posibilitatea de investiții private în construcția gazoductului, deoarece este și interesul părții române să vină cu investiții în acest proiect.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!