/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Via modernă din inima Moldovei. Are propria stație meteo și soiuri experimentale de viță de vie

25 iulie 2017, ora 19:41

În satul Mircești se găsește unul din cele mai bogate sectoare de viță de vie din Republica Moldova. Datorită susținerii financiare oferite de investitorii străini, Serghei Șandru se poate lăuda cu o suprafață de opt hectare de de viță de vie, demnă să concureze cu podgorii din țările europene.

„Pentru o roadă calitativă noi lucrăm cu fiecare butuc în parte. Chiar de la curățit, uscat, până la cules”, menționează Serghei Șandru, administrator.

În vinărie este instalată și o stație meteo, care informează despre situația climaterică. Instalația fixează temperaturi și umiditatea aerului, viteza vântului, dar și cantitatea precipitațiilor căzute. Aceste date ajung pe un server în Austria, unde sunt prelucrate, iar fermierul este informat despre posibilele boli care ar putea apărea la vița de vie. Astfel, el știe ce măsuri trebuie să întreprindă pentru a preveni îmbolnăvirea plantelor.

Această plantație este dovada unui parteneriat dintre mai multe organizații, între care Oficiul Național al Viei, susținut de Proiectul de Competitivitate din Moldova, își propune să implementeze trei proiecte care să contribuie la dezvoltarea sectorului vitivinicol. Experimentele au fost realizate în baza a peste cinci soiuri de viță de vie, iar viticultorii spun că datorită lucrărilor experimentale, recolta din acest an va fi una bogată.

Totodată, reprezentanții ONVV susțin că ninsoarea din luna aprilie, nu a influențat negativ asupra viței de vie, iar condițiile climatice înregistrate sunt favorabile pentru fructificarea strugurilor.

USAID sprijină utilizarea tehnologiei în industria vitivinicolă pentru a reduce riscurile schimbărilor climaterice, dar și pentru a îmbunătăți calitatea vinului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram