/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/FOTO/ Abia lansat și deja amendat. Viceministru: Șoferii de Yandex.Taxi încalcă Codul Transporturilor Rutiere

missing
26 iulie 2017, ora 10:35

Potrivit lui Bucătaru, normele de bază ale activității de transport rutier în regim de taxi, în mare parte sunt reglementate de Codul Transporturilor Rutiere, care indică că transporturile rutiere de persoane sau bunuri în regim de taxi sunt executate contra cost, de regulă, în interiorul unei localități, numai de către operatori de transport rutier care deţin licenţă de transport rutier.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 81 din Cod, la efectuarea transportului rutier în regim de taxi se admit autoturismele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) sînt dotate cu aparate de taxat în stare de funcționare legalizate, verificate metrologic şi înregistrate la organul fiscal teritorial;
b) sînt dotate cu lampă de taxi în stare funcţională, conform prevederilor Regulamentului transporturilor rutiere de persoane şi bagaje;
c) dispun de însemnele, înscrisurile, elementele de culoare ale caroseriei şi dotările specificate în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje.
Un alt aspect important, care este reglementat de Art. 83 al Codului, indică că la efectuarea transportului rutier de persoane în regim de taxi, operatorul de transport rutier are obligația să deţină la bordul vehiculului rutier, pe toată durata transportului:
a) copia conformă a licenţei de transport rutier, în original;
b) certificatul de competenţă profesională al conducătorului auto, valabil;
c) foaia de parcurs, de modelul prevăzut în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje.

„Raportând prevederile legale enunțate la autovehiculele serviciului „Yandex Taxi”, vreau să comunic că din cele trei autovehicule, care au fost staționate în apropierea Aeroportului Internațional Chișinău, de către inspectorii ANTA pentru verificări, s-a constatat că nici una din prevederile Codului Transporturilor Rutiere nu este respectată de către acești transportatori, fapt ce-mi creează anumite dubii privind legalitatea serviciilor prestate, precum și cu privire la aptitudinile conducătorilor auto, care se află la volanul acestor unități de transport”, menționează Bucătaru pe o rețea de socializare.

Totodată, Inspectorii ANTA în cadrul controlului efectuat au constatat că unitățile de transport vizate au încălcat inclusiv normele stabilite prin care se interzice amplasarea, în interiorul și/sau pe caroseria unui vehicul rutier pentru care nu se deține copia conformă a licenței de transport rutier valabilă, a însemnelor, înscrisurilor, dotărilor și a accesoriilor specifice vehiculelor care efectuează transport rutier în regim de taxi.

Potrivit celor de la Yandex, șoferii amendați fac parte din cei 20 de șoferi cu automobile de lux care vor presta servicii promoționale gratuite în următoarele trei săptămâni. Clientul beneficiază de călătorie fără a achita serviciul primit, iar pentru asta semnează un certificat. Aceste automobile au fost închiriate temporar și nu ar necesita plăcuțe galbene de înmatriculare.

Pe lângă automobilele închiriate, Yandex.Taxi colaborează și cu Primos Group S.R.L, care deține serviciul de taxi Primo Taxi. Automobilele companiei repspective sunt licențiate și dețin plăcuțe de înmatriculare de culoare galbenă.

Aplicaţia gratuită Yandex.Taxi este disponibilă pentru sistemele de operare iOS şi Android, tarif al cursei se poate calcula pe site-ul.

Serviciul Yandex.Taxi funcţionează în Moldova, Rusia, Belarus, Ucraina, Armenia, Georgia şi Kazahstan. În total, la serviciu este conectat mai mult de 200 000 de şoferi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram