Își vor dezvolta afacerile pe banii europenilor. 16 oameni din Găgăuzia și Taraclia au intrat în posesia unor granturi de peste 17.000 de euro, oferite de Uniunea Europeana. Cu acești bani, ei vor trebui să-și extindă domeniile în care activează, iar, respectiv, vor fi create 90 de locuri de muncă. Antreprenorii au fost selectați riguros, după ce au demonstrat că vor putea să administreze corect afacerea, dar și datorită experienței acumulate de-a lungul timpului.

Unul din cei 16 antreprenori selectați este și Ivan Nedov, care se ocupă de montarea tractoarelor. Bărbatul spune că datorită banilor obținuți își va putea schimba utilajul tehnic, iar astfel își va extinde afacerea, creând noi locuri de muncă: „Pentru mine, acest grant este foarte important, întrucât intenționăm să schimbăm în totalitate utilajul din cadrul firmei. Acesta este deja vechi și trebuie reînnoit, pentru a crea producție de calitate”.

Tatiana Cîvîrdjîc, din satul Cazaclia, și-a deschis o afacere de miere acum doi ani. Femeia spune că produsele apicole pe care le produce sunt deosebite, datorită adaosurilor de nuci, fructe și pomușoare uscate: „Planificăm să strângem de la locuitorii din sat fructe, pomușoare, pe care le vom usca și le vom adăuga în miere”.

Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, timp de un an, antreprenorii urmează să beneficieze de asistență tehnică și consultanță. Programul SARD este finanțat de UE și își propune să intensifice colaborarea între organizațiile UTA Găgăuzia și Tarcalia, pentru a dezvolta regiunea.

„Este o șansă foarte importantă pentru locuitorii din autonomia noastră. Și încă ceva important, noile locuri de muncă vor fi completate de cadre tinere, care nu au avut nicio legătură cu business-ul sau cei care au potențial și vor să se extindă”, a menționat Irina Vlah.

„Obiectivul UE constă în dezvoltarea afacerilor și implementarea noilor obiective pentru diversificarea acestora. Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă temelia de bază a dezvoltării economice și crearea noilor forțe de muncă”, a spus Iva Stamenova, manager de proiect.

Cei 16 antreprenori au fost selectați în cea de-a doua rundă a concursului de proiecte pentru dezvoltarea afacerilor în Găgăuzia și Taraclia.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!