/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ „Mă gândeam la care colț al apartamentului e rezistent peretele”. Cum au reacționat chișinăuienii la cutremurul de dimineață

missing
02 august 2017, ora 16:47

Moldovenii au fost treziți în această dimineață de un cutremur de 4,9 grade pe scara Richter, resimțit în Chișinău cu o intensitate de aproape trei grade. Deși un asemenea seism nu prezintă un pericol, totuși a reușit să sperie mulți chișinăuieni.

„Am stat mai întâi calm vreo 10 secunde, voiam să văd se merită să iau copilul în brațe sau nu, și mă gândeam la care colț al apartamentului e rezistent peretele”.

„L-am resimțit. M-am trezit și eu, și soțul, dar, sincer vorbind, nici nu am înțeles dacă a fost cutremur sau ni s-a părut doar”.

„Mă clătina, mă clătina. Eu la balcon dorm și am fugit repede în casă la băieți”.

„Eu nu l-am simțit, vă spun drept că eu eram pe afară”.

Directorul Institutului de Geologie și Seismologie spune că țara noastră este expusă des riscului de trece printr-un cutremur, întrucât este situata aproape de zona seismica, Vrancea.

„Pe monitor sunt expuse toate stațiile seismice care participă la monitorizarea focarului seismic Vrancea. Ceea ce este important, la fiecare seism populația trebuie să conștientizeze că locuiește în zona care este expusă pericolului seismic”, a susținut Igor Nicoară, directorul Institutului de Geologie și Seismologie.

Potrivit acestuia, cutremure au loc zilnic, însă intensitatea lor este mică, motiv pentru care noi nici nu le simțim. Centrul de seismologie de la Chișinău în colaborare cu cel din România monitorizează situația, iar noi suntem avertizați că urmează un seism cu 30 de secunde înainte de a se produce.

„Este o statistică care ne spune că cu o periodicitate pot avea loc cutremure majore. Este important ca datele și observațiile să fie elaborate hărți de zonare seismică și hărți de microzonare seismică pentru îndrumător normativ pentru protecție”, a mai spus Igor Nicoară.

Cutremurul din această dimineață este al doilea produs în ultimele 24 de ore, primul fiind înregistrat în după-amiaza zilei de ieri. Totuși, cel mai grav cutremur din ultimii 12 ani a avut loc în septembrie, 2016, când magnitudinea acestuia, în Vrancea, a fost de 5.8 grade pe scara Richter.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram