Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE) au însumat 542 mil. dolari SUA în lunile ianuarie-mai 2017, în creștere cu peste 15 la sută față de aceiași perioadă a anului 2016. Principalii parteneri ai Republicii Moldova în domeniul exportului sunt România, Italia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord, Bulgaria, Polonia, Franța.

Importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene au însumat peste 877 mil. dolari SUA, cu peste 17 la sută mai mult față de ianuarie-mai 2016. Principalele țări din care se importă în Moldova sunt România, Germania, Italia și Polonia.

S-a înregistrat o creștere majoră la exportul de cereale către țările europene, în special la grâu, unde s-a exportat peste 147 mii tone față de cota stabilită de 75 mii tone, ceea ce reprezintă în creștere cu peste 196 la sută. De asemenea, la cerealele prelucrate s-a exportat peste 8 mii tone, față de cota stabilită de 2 mii 500 tone, ceea ce reprezintă în creștere cu 321 la sută.

Pentru alte produselor exportate au fost obținute următoarele rezultate: porumb 63 la sută din totalul de 130 mii tone, orz 34 la sută din totalul de 70 mii tone, zahăr 56 la sută din totalul de 37 mii tone, porumb zaharat 15 la sută din totalul de o mie 500 tone .

Referitor la valorificarea cotei stabilite la exportul de fructe pe piața UE în perioada ianuarie-iunie, s-au exportat circa 40 la sută struguri de masă din totalul de 10 mii tone, mere 25 la sută din 10 mii tone. Totodată nu s-au înregistrat exporturi de prune pe piața UE.

Referitor la valorificarea concesiilor tarifare acordate la importul de mărfuri din UE pentru perioada ianuarie-iunie, se denotă o creștere ușoară a importului pe toate pozițiile, cu excepția cărnii de porc și produselor procesate din carne. Astfel, carne de pasăre 100 la sută din totalul de 4 mii tone, produse lactate 100 la sută din totalul de o mie tone, zahăr 100 la sută din totalul de 5 mii 400 tone, produse din zahăr 25 la sută din totalul de 640 tone. De asemenea, carne de porc 58 la sută din totalul de 4 mii tone, produse procesate din carne 16 la sută din totalul de o mie 700 tone.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!