/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Guvernul SUA a oferit un grant în valoare de 1,6 mln dolari pentru modernizarea bazei militare de la Bulboaca

missing
07 august 2017, ora 17:31

În 2012 Republica Moldova a fost acceptată ca partener în cadrul Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI). Anunţul a fost făcut de oficialii din cadrul Departamentului de Stat şi cel al Apărării al SUA, la întrevederea cu ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în cadrul vizitei de lucru la Washington a acestuia, în august 2012.

În cadrul iniţiativei GPOI, Ministerul Apărării beneficiază de un grant în valoare de 1,6 mln dolari SUA, care sunt utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încât aceasta să permită instruirea militarilor Armatei Naţionale care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU. Aceste activități nu au legătură cu NATO și nu afectează neutralitatea statului.

GPOI este o iniţiativă a Statelor Unite ale Americii, finanţată de guvernul SUA prin programe de asistenţă externă şi care are drept scop susţinerea capacităţilor de asigurare a securităţii regionale şi internaţionale. Asistenţa este destinată ţărilor partenere pentru a-şi pregăti contingentele de pacificatori detaşaţi în misiuni externe de menţinere a păcii ONU.

Armata Naţională participă în misiuni internaţionale de menţinere a păcii începând cu anul 1997, cu un total de aproximativ 300 de ofiţeri şi subofiţeri în Irak, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud Coasta de Fildeş, Republica Central Africană, Georgia, Tadjikistan, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Kosovo.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram