Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță lansarea concursului pentru finanțarea parțială din bugetul de stat a proiectelor culturale ale asociațiilor obștești, ediția 2018.

Concursul este organizat în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de finanţare din bugetul de stat a proiectelor culturale desfăşurate de asociaţiile obşteşti, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 834 din 8 octombrie 2014.

Condițiile concursului ediția 2018 sunt similare condițiilor aplicate pentru anii precedenți. Cuantumul finanțării unui proiect cultural este stabilit până la 50 % din costul lui general, dar nu mai mult de 100 mii lei pentru un proiect.

Dosarele de concurs pot fi aplicate de către asociațiile obștești în format online, fără înregistrare-autentificare, logare, fapt ce permite actorilor culturali să vizualizeze în mod operativ procesul depunerii și acumulării dosarelor pentru concurs. Regulamentul concursului și formularul pot fi accesate la următoarea adresă.

Data limită de prezentare a dosarelor la concurs este 15 octombrie 2017. Data limită de desfășurare a concursului este 25 decembrie 2017.

Proiectele culturale care vor fi finanțate de la buget în anul 2018 ca și în anii precedenți sunt clasificate în 8 categorii: Artă populară și muzeografie, Arte vizuale, Cinematografie, Cultură-comunitate, Literatură, Muzică, Patrimoniu cultural, Teatru.

Proiectele vor fi analizate în baza următoarelor criterii:
– capacitatea asociației de a realiza proiectul;
– fundamentarea obiectivelor;
– motivarea bugetului;
– capacitatea asociației de a atrage resurse financiare și parteneri;
– importanţa culturală a proiectului;
– importanţa socială a proiectului;
– actualitatea proiectului, încadrarea în obiectivele și acțiunile strategiei de dezvoltare a culturii naționale;
– impactul proiectului;
– durabilitatea proiectului;
– calitatea mecanismului de monitorizare și evaluare a rezultatelor.

În cadrul proiectelor culturale nu pot fi finanţate:
– ajutorul umanitar sau activităţile de caritate;
– activităţile politice şi de partid;
– cercetările strict academice, inclusiv conferinţele şi/sau călătoriile individuale în străinătate;
– activităţile comerciale;
– proiectele ce presupun dezvoltarea instituţională primară a organizaţiilor.
Nu sunt selectate proiectele asociaţiilor obşteşti care:
– au prezentat documentaţie incompletă și nu au reacționat la solicitarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de a suplini aceste lipse în termen de 5 zile;
– au conturile bancare blocate;
– nu au respectat un contract de finanţare în ultimii doi ani sau au prezentat în aceeași perioadă declaraţii inexacte la o participare anterioară.

Amintim că pentru ediția 2017 au fost depuse 69 proiecte culturale din partea a 42 de asociații obștești. În anul curent de finanțare bugetară beneficiază 52 proiecte culturale promovate de 32 de asociații obștești/uniuni de creație.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!