/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Trăiesc între pereți jerpeliți, uși fără sticlă și un tavan care se prăbușește. Doi adolescenți din Criuleni au nevoie de ajutor financiar

missing
08 august 2017, ora 19:39

După moartea tatălui lor, fiecare și-a ales drumul său – mama, fiind alcoolică, a fost lipsită din drepturile părintești, iar cei doi frați, Vasile și Alexandra, încearcă să trăiască din puținul pe care îl au. Ei speră ca oamenii cu suflet mare să-i ajute cu bani, pentru a-și asigura un minim confort în casa pe care o au.

Pereți jerpeliți, uși fără sticlă, o sobă dărâmată și un tavan care se prăbușește – este tabloul dezolant pe care îl vezi când intri în casa familiei Petco. I-am găsit pe cei doi frați, ocupându-se de treburile casei. Vasile s-a născut cu deficiențe de vedere și putea fi un copil normal dacă părinții l-ar fi dus la timp la medici. Astăzi, la 19 ani, el este o persoană cu mari dificultăți de vedere. A absolvit Școala de Meserii pentru Nevăzători, unde a învățat de operator la calculator. Pe lângă pensia de invaliditate de 1.585 de lei pe care o primește lunar, mai câștigă și ceva bani din programarea calculatoarelor, iar visul lui este să cânte pe la petreceri.

Alexandra are 16 ani, dar se comportă ca un adult. Ea este cea care îngrijește de fratele său și ține gospodăria în mâini. A absolvit gimnaziul și acum vrea să-și continue studiile la Colegiul de Ecologie din Chișinău. Cândva, aveau o gospodărie mare, dar au fost nevoiți să-și vândă animalele, pentru că nu aveau bani. Le-a rămas doar un cal, o vacă și două pisici.

„Din banii mei și ai fratelui am cumpărat vaca, dar calul e al mamei, dar nu are grijă de dânsul”, spune Alexandra.

Acum, Alexandra vrea să se apuce de reparație în casă. A început să adune materiale de construcții din banii pe care îi câștigă muncind cu ziua. Ar vrea să construiască și sobă nouă, însă au nevoie de mai mulți bani pentru materialele de construcție, pe care nu îi au.

Fata regretă soarta mamei și spune că aceasta nu îi ajută cu nimic. S-au adresat în judecată pentru a putea înscrie casa pe numele lor. Instanța a susținut demersul fetei. Acum, ea are tutelă – pe mătușa mamei lor.

„Mătușa este de acord să fie tutore asupra copiilor. A depus acord și ea și soțul. Pachetul de acte este la Direcția de asistență Socială”, susține Maria Stratan, asistent social.

În scurt timp a venit acasă și mama. Plângea. Aceasta spune că nu vrea să o accepte pe Alexandra, dar nici nu vrea să lase paharul.

„Eu am crescut-o până la 16 ani și ea acum să-și bată joc de mine. Servesc câte un pahar, nu zic”, spune mama copiilor.

Vecinii spun că familia este una complicată, iar după moartea tatălui, fiecare s-a pornit pe drumul lui.

Cei doi copii sunt susținuți și de Primăria satului, dar și de Campania socială inițiată de Asociația Obștească „Femeia și Copilul- Protecție și Sprijin” din Criuleni, care își propune să colecteze fonduri și să-i ajute.

„De nenumărate ori s-a discutat la ședința echipei multidisciplinară despre comportamentul în familia respectivă. În baza hotărârii instanței de judecată am decis instituirea tutelei pentru copilul minor. Ne propunem să contribuim cu 5000 de lei”, susține Aurelia Morarescu, secretar al consiliului local.

Cei care vor să-i ajute pe cei doi frați, o pot face accesând acest LINK.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram