/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ BNM: Peste 80 de schițe au fost depuse pentru conceptul monedelor de 1 și 2 lei

missing
09 august 2017, ora 12:04

Deși acesta a spus că nu are dreptul legal de a divulga conceptele selectate și cum vor arăta monedele cu valoare nominală de 1 și 2 lei până când hotărârea nu va fi publicată în Monitorul Oficial. Viceguvernatorul a spus că participanții la concurs au propus ca pe monede să fie personalități, monumente istorice, flora și fauna republicii precum și elemente legate de cultură și artă.

Comisia specială a selectat câte trei concepte pentru fiecare monedă, iar când va fi ales designerul, acesta va face un design comun care va întruni la un loc elemente din toate conceptele. De menționat este că nici câștigătorii nu cunosc încă faptul că designul prezentat de ei este câștigător, acest lucru fiind posibil, de asemena, doar după ce hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial, lucru care va mai dura încă câteva luni.

„Asta mai durează vreo câteva luni, fiind că după ce am finalizat consultările publice, mai cunoașteți că am avut și alte întrevederi cu experți în domeniu, care au salutat intenția de a introduce aceste monede. Finalizând cu identificarea conceptului, am demarat o nouă procedură. Am început a pregăti setul de documente ca mai apoi să trecem la următoarea etapă, să identificăm cel mai bun producător”, a declarat Ion Sturzu.

Câștigătorii concursului de design vor fi premiați cu câte o monedă de argint, valoare căreia nu va depăși suma de 675 de lei. În ceea ce privește bancnotele de un leu, acestea vor mai fi puse în circulație atât timp cât vor fi plătibile, adică nu vor fi rupte sau murdare.

„Asta poate să dureze, chiar și mai mulți ani. Monedele vor fi produse atât încât să satisfacă cerințele tuturor cetățenilor. Nu veți resimți lipsa bancnotelor”, a punctat viceguvernatorul.

Cetățenii au păreri împărțite față de introducerea noilor monede:

„Reforma aceasta cere bani, poate banii aceștia s-ar aloca în altă parte mai bine.”

„Consider că ar fi normal. Numai că vor fi mai multe monede în portmoneu, doar atât.”

„Va fi normal, în principiu. Numai că portmoneul va fi mai greu, dar asta e mai bine.”

„Moneda e mai grea, e mai greu de purtat, dar hârtia e mai accesibilă și mai ușor.”

Menționăm că BNM a hotărât punerea în circulație a monedelor cu valoare nominală de 1 și 2 lei deoarece costul de producție a acestora este net inferior bancnotelor, iar pe lângă aceasta, durata de viață a monedelor este mai lungă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram