Avocații lui Chiril Lucinschi au cerut instanței încetarea procesului penal. Ei susțin că procurorii au încălcat flagrant legea atunci când au emis ordonanța de pornire a urmăririi penale. Pe de alta parte, acuzatorul a respins acuzațiile apărării și spune că toate acțiunile întreprinse au fost legale.

Potrivit avocaților ordonanța de pornire a urmăririi penale în privința lui Chiril Lucinschi a fost emisă în septembrie 2016, atunci când acesta încă deținea funcția de deputat. Prin urmare, procurorii ar fi trebuit să solicite permisiunea Parlamentului pentru a realiza orice acțiuni procesuale împotriva fostului deputat.

„Acțiunea penală, adică urmărirea penală, în privința deputatul nu poate fi intentată decât de altă persoană decât de procurorul general. În cauza lui Lucinschi, toate aceste prevederi au fost încălcate. El a fost reținut, arestat, trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului”, a declarat avocatul Gheorghe Ulianovschi.

Pe de altă parte, procurorul susține că cererea înaintată de avocați este neîntemeiată. „A fost o ordonanță de pornire ”in rem”, adică nu ”im persona”, nu viza persoana deputatul Chiril Lucinschii, era pornită urmărirea penală pe faptul spălării banilor și nu erau indicate careva persoane cu careva statut”, explică procurorul Vladislav Bobrov.

Solicitat să comenteze dosarul, ex-deputatul a declarat că procurorii i-au interzis să divulge informațiile. Asta deși ședințele de judecată sunt publice, iar jurnaliștii pot asista la proces. „Cu câteva zile înainte de a transmite dosarul penal la judecătorie, ni s-a dat să semnăm o declarație prin care ne interzice să divulgăm aspectele acestui dosar penal”, a declarat fostul deputat Chiril Lucinschi.

Deocamdată instanța nu s-a pronunțat asupra cererii avocaților. Judecătoarea a anunțat o pauză până mâine. Fostul deputat a fost reținut pe 25 mai, fiind suspectat de spălare de bani și încălcarea regimului juridic de declarare a averii. În prezent el se află în arest la domiciliu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!