Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettite, dezminte informațiile lansate în spațiul public de vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, conform cărora americanii ar pregăti militarii moldoveni pentru un eventual conflict la Nistru. Ambasadorul american a făcut precizarea în cazul unei vizite de documentare la poligonul de la Bulboaca, unde au loc lucrări de modernizare a bazei militare cu sprijinul SUA.

„Am văzut aici în mod foarte deschis și transparent că aici toate obiectele sunt pentru instruirea și pregătirea care pe nimeni nu amenință”, a declarat James Pettite, ambasadorul SUA la Chișinău.

Potrivit lui Pettite, ar fi vorba de anumite neînțelegeri. El a salutat fapt că statul american are legături foarte bune cu Armata Națională a Republicii Moldova.

„Scopul principal pentru noi și pentru Armata Națională este îmbunătățirea armatei, noi încercăm să facem Armata Națională pregătită pentru a participa în diferite misiuni de menținere a păcii”, spune Pettite.

Tot astăzi, James Pettite, împreună cu comandantul interimar al Armatei Naționale, colonelul Eduard Ohladciuc, au urmărit cum decurg lucrările de modernizare a bazei militare de la Bulboaca. Deocamdată au fost încheiate doar lucrările de reconstrucție a celor două tiruri de tragere în țintă.

„Sunt instalate zece direcții de tragere. Șapte aliniamente de tragere de la 100 de m până la 900 de metri, în afară de cinci și 700 de metri. Țintele sunt ridicate automat de către operator și la impact cu glontele ele automat cad”, menționează Sergiu Ghervas, comandant interimar al bazei militare de instruire a Armatei Naționale.

La fiecare din cele trei cazărmi deja existente se construiește câte o anexă cu capacitatea de 50 de locuri. Una dinte acestea este preconizată pentru femeile militare care se vor implica în diferite operațiuni de menținere a păcii.

„O să fie amenajate în același stil pentru că cazarmele au fost amenajate standard conform regulamentelor militare”, susține Eduard Ohladciuc, comandant superior al Armatei Naționale.

La Baza Militară de la Bulboaca sunt planificate și alte lucrări cum ar fi: modernizarea drumurilor, a încăperilor de cazarmă, a blocurilor sanitare, urmează a fi amenajate clase de instruire, un punct medical, dar și un orășel militar. Lucrările de renovare au loc în cadrul programului „Inițiativa globală pentru operațiuni de menținere a păcii”, finanțat de Guvernul SUA. Până acum au fost învestite 1,1 milioane de dolari.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!