Ambasadorul american îl contrazice pe fostul ministru al Apărării care declara, acum câteva zile, că SUA ar fi oprit finanțarea unor proiecte destinate Armatei Naționale. James Pettite susține că ar fi fost vorba de o neînțelegere. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui eveniment, desfășurat la baza militară de la Bulboaca.

„N-am suspendat asistența financiară deloc. Am observat că în acest an, din păcate, Armata Națională nu a participat în exerciții militare în străinătate. Noi discutăm aceste chestiuni și eu sper că în viitor vor continua această participare. N-am suspendat niciun ajutor financiar. Este vorba doar de o neînțelegere”, a declarat James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău.

De partea cealaltă, locţiitorul şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a preferat să nu comenteze acest subiect. „Noi suntem militari și îndeplinim ordine. Legislația în vigoare nu îmi permite să fac declarații politice, dar noi compensăm tot asta prin alte exerciții”, a susținut Eduard Ohladciuc, locțiitorul șefului Marelui Stat Major.

Precizările vin după ce acum câteva zile, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a anunțat pe Facebook că Armata Națională ar fi ratat aproape 13 milioane de dolari deoarece ofițerii moldoveni nu au participat la exerciții militare internaționale. Șalaru urma să depună o plângere penală împotriva lui Igor Dodon, care ar fi blocat participarea militarilor moldoveni la exercițiile militare.

„Nu, n-am depus o plângere, o voi depune în perioada următoare. Acum e perioada concediilor și nu lucrează nimeni. Domnul Ambasador James Pettite a spus că nu a sistat nici o finanțare a fost vorba de o pauză pur și simplu. Da, e o pauză legată de neparticiparea noastră la aplicații la exercițiile internaționale, asta am declarat-o și eu”, menționează Anatol Șalaru, fostul ministru al apărării.

Cât despre deschiderea biroului NATO la Chișinău, care urma să fie deschis încă în luna iulie, dar s-a amânat pentru luna septembrie, ambasadorul american a menționat că tărăgănarea nu are motive politice: „Am înțeles că în toamnă. Nu știu exact. Este o chestiune de logistică, nu de politică, dar o să vedem, eu sper că în septembrie”.

James Pettit a vizitat astăzi baza militară de la Bulboaca, pentru a vedea cum se desfășoară lucrările de reconstrucție și modernizare a acesteia, din banii oferiți de guvernul american.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!