/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ SUA nu au sistat finanțarea. James Pettit face precizări în legătură cu declarațiile lui Șalaru

10 august 2017, ora 19:57

„N-am suspendat asistența financiară deloc. Am observat că în acest an, din păcate, Armata Națională nu a participat în exerciții militare în străinătate. Noi discutăm aceste chestiuni și eu sper că în viitor vor continua această participare. N-am suspendat niciun ajutor financiar. Este vorba doar de o neînțelegere”, a declarat James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău.

De partea cealaltă, locţiitorul şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a preferat să nu comenteze acest subiect. „Noi suntem militari și îndeplinim ordine. Legislația în vigoare nu îmi permite să fac declarații politice, dar noi compensăm tot asta prin alte exerciții”, a susținut Eduard Ohladciuc, locțiitorul șefului Marelui Stat Major.

Precizările vin după ce acum câteva zile, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a anunțat pe Facebook că Armata Națională ar fi ratat aproape 13 milioane de dolari deoarece ofițerii moldoveni nu au participat la exerciții militare internaționale. Șalaru urma să depună o plângere penală împotriva lui Igor Dodon, care ar fi blocat participarea militarilor moldoveni la exercițiile militare.

„Nu, n-am depus o plângere, o voi depune în perioada următoare. Acum e perioada concediilor și nu lucrează nimeni. Domnul Ambasador James Pettite a spus că nu a sistat nici o finanțare a fost vorba de o pauză pur și simplu. Da, e o pauză legată de neparticiparea noastră la aplicații la exercițiile internaționale, asta am declarat-o și eu”, menționează Anatol Șalaru, fostul ministru al apărării.

Cât despre deschiderea biroului NATO la Chișinău, care urma să fie deschis încă în luna iulie, dar s-a amânat pentru luna septembrie, ambasadorul american a menționat că tărăgănarea nu are motive politice: „Am înțeles că în toamnă. Nu știu exact. Este o chestiune de logistică, nu de politică, dar o să vedem, eu sper că în septembrie”.

James Pettit a vizitat astăzi baza militară de la Bulboaca, pentru a vedea cum se desfășoară lucrările de reconstrucție și modernizare a acesteia, din banii oferiți de guvernul american.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram