/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Sergiu Sîrbu, despre schimbările în Legea Cetățeniei: „SUA, în general, dau cetățenie prin loterie”

11 august 2017, ora 19:25

Deputatul susține că noile prevederi sunt un mecanism care vin să stimuleze investiţiile în economia Republicii Moldova şi e un mecanism folosit de toate ţările. „Toate statele din jurul nostru aplică astfel de mecanisme. SUA, în general, dau cetățenie prin loterie*”, susține Sârbu.

În privința criticilor acesta spune că ONG-urile sunt absolut subiective și de asemenea acesta susține că ele nu au studiat, nu au pătruns în esenţă și manipulează și dezinformează opinia publică.

Sârbu mai spune că domeniile strategice identificate de Ministerul Justiției au fost alese reieșind din experiența internațională. „Am propus acele investiţii care pot fi controlate efectiv. Este mult mai simplu de a controla investiţiile în hârtii de valoare, investiţii imobiliare şi financiare decât alte investiţii care sunt foarte complicat de verificat”, afirmă Sârbu.

De altă părere este însă fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, care spune că noul mecanism „va mulge bugetul de bani adunați din impozite și taxe”. Asta în condițiile în care cei 250 de mii de euro împrumutați de străini pe o perioadă de cinci ani, prin cumpărarea de hârtii de valoare, vor trebui restituiți prin răscumpărarea acestora.

Formulele băgate în lege sunt specifice zonelor off-shore. Sper că Sârbu a citit raportul de expertiză anticorupție, făcut de CNA, unde e scris că interesele promovate sunt în detrimentul interesului public și cu riscuri majore pentru siguranța și securitatea cetățenilor”, scrie Veaceslav Negruța.

Recent, Ministerul Justiției a făcut public un proiect de hotărâre de Guvern, potrivit căruia străinii sau apatrizii vor putea dobândi cetățenia moldovenească în schimbul a 100 de mii de euro sau printr-un împrumut de 250 de mii de euro oferit Moldovei pentru o perioada de 5 ani.

*Afirmația deputatului moldovean este greșită. Statele Unite nu acordă cetățenia americană prin loterie, însă prin programul Green Card acordă anual 50 de mii de vize de intrare ca imigrant în Statele Unite prin tragerea la sorți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram