/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Vise realizate pe bani europeni! Antreprenorii din Găgăuzia au primit zeci de mii de euro pentru dezvoltarea afacerilor

15 august 2017, ora 19:20

Maria Culev este proprietara unei brutării din orașul Ceadîr-Lunga. Femeia spune că, datorită grantului de 14.000 de euro, a reușit să cumpere utilaj modern, care i-a permis să diversifice gama de produse. Prețul pâinii variază între doi și opt lei.

„Datorită acestui proiect noi am procurat un utilaj nou, care ne permite să ușurăm munca. Preparăm pâine, cornuri, chifle pentru hamburger, facem peste 22 de sorturi. Producția o vindem în rețelele noastre de magazine”, spune antreprenoarea.

Proiectul va contribui la crearea a cel puțin șase locuri de muncă. Angajatele spun că până la procurarea noului utilaj, frământau și aranjau pâinea manual. Acum, însă, noile tehnologii le-au ușurat de câteva ori munca, iar prepararea se face mult mai rapid.

Printre cei 30 antreprenori se numără și Constantin Filev din orașul Comrat, care a obținut un grant de peste nouă mii de euro pentru a-și dezvolta afacerea. Deja de opt ani, bărbatul se ocupă de cultivarea legumelor în seră. Datorită sprijinului financiar, antreprenorul și-a extins suprafața serei, a procurat un tractor și un sistem modern de încălzire. „Ne ocupăm de cultivarea roșiilor și castraveților, dar vrem să ne extindem mai mult și să cultivăm și chiperi, varză, cartofi”, spune Filev.

Antreprenorul ne-a demonstrat cum putem face diferență între roșiile bune și cele mai puțin bune. „Dacă rupeți roșia în jumătate și observați că pe marginea legume este o linie alba, înseamnă că nu a fost corect cultivat. Roșiile trebuie să aibă o consistență omogenă, să fie roșii”, explică antreprenorul.

Secretul legumelor bune constă în faptul că acestea sunt udate cu regularitate și aerisite la timp. Lucrătorii se arată mulțumiți de munca pe care o fac și spun că producția lor este ecologică.

Cei 30 de antreprenori au fost selectați în cadrul unui concurs organizat în două runde, de programul SARD.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram