O nouă generație de polițiști pe străzile capitalei. 130 de absolvenți ai Academiei de Poliție și-au primit astăzi legitimațiile și vor merge în teren să lupte contra criminalității. Deși datele oficiale arată că majoritatea polițiștilor pleacă din sistem din cauza salariului mizer, novicii spun ca pentru ei banii sunt pe ultimul loc. Totuși, tinerii spun că pentru a nu fi tentați să ia mită, ar avea nevoie de un salariu de vreo 10 mii de lei.

Alexandru Pânzari susține că IGP se confruntă cu un deficit acut de cadre, generat, în special, de salariile mici. El a menționat că, începând cu anul 2018, salariile polițiștilor ar putea fi majorate. „Vreo cinci mii de lei. Un tânăr specialist, în prima lună de muncă. Salariul este sub așteptările polițiștilor. Dar astăzi există un concept potrivit căruia avem șanse reale ca în anul 2018 salariile sa fie altele decât acum, mai mari”, a menționat pentru TV8 șeful IGP.

Tinerii polițiști spun că sunt pregătiți să facă față provocărilor, în pofida salariilor mici, dar speră, totuși, că va veni ziua când vor fi răsplătiți pe măsură. Maria Rusu, Inspector de poliție spune: „Încă nu m-am interesat care va fi motivația financiară, însă sper că va fi una pe măsură, indiferent de mărimea acestuia nu mă voi da bătută. Luând în considerație fluxurile care la moment sunt în republica Moldova, cerințele de piață, ar fi undeva 10 mii”.

Colegul acesteia Alexandru Zlot afirmă „pentru mine tare mult nu contează salariu. Adică să fie un salariu atât cât să-mi permită mie ca să mă pot să mă alimentez”.

Tinerii par entuziasmați că vor urma să lucreze în teren și mizează pe o interacțiune productivă cu cetățenii. „Trei ani pe care i-am studiat la academie, trebuie să cultiv roadele în urma acestor studii. Voi face cred că față la provocări cu brio deoarece sunt pregătit”, susține Victor Iachim, ofițer de sector.

Tatina Tuzla, ofițer de urmărire penală, spune „voi investiga cazuri ca de exemplu, furturi, huliganism, diferite infracțiuni. 00:23-00:29 De la cetățeni aștept aprobarea lor, să fie pozitivi să fie alături de poliție. ”

Potrivit ultimelor date, în primele șase luni al acestui an, deficitul de cadre în poliția națională a fost de 1000 de persoane. Iar conform sondajelor și rapoartelor organizațiilor non-guvernamentale, poliția se află printre instituțiile care se bucură de cea mai puțina încredere din partea cetățenilor. Motivul – corupția din sistem.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!