/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/FOTO/ O familie din Cahul și-a deschis o zonă de agrement cu piscină datorită unui grant PARE 1+1

missing
18 august 2017, ora 10:04

Fondatorii companiei, familia Spînu, cu banii proveniți de peste hotare, de la părinții soției, antreprenorul a hotărât să lanseze o afacere în domeniul prestării serviciilor de agrement. Inițierea unei astfel de afaceri a venit ca urmare a lipsei ofertei de servicii similare, atât în orașul Cahul, cât și în sudul Republicii Moldova.

În primul an de activitate a fost deschisă o piscină pentru maturi cu o suprafață totală de 250 m2, la fel a fost amenajat teren de joacă pentru copii, un teren de volei pe nisip și fotbal, etc. Din cadrul finanțării nerambursabile și a contribuțiilor proprii a fost dezvoltată infrastructura căilor de acces, construirea sistemului de aprovizionare cu apă, irigare și canalizare. Valoarea totală a proiectului investițional constituie circa 508 mii lei. În iulie 2017, antreprenorul a beneficiat de finanțare nerambursabilă în sumă de 200 mii lei, care a fost direcționată în dezvoltarea infrastructurii centrului de agrement.

Vicepremierul Octavian Calmîc a salutat inițiativa familiei Spînu, remarcând spiritul de idee, precum și volumul de investiții făcute în construcția și amenajarea locului de agrement.

„Acesta este un exemplu concret de investiții eficiente a remitențelor, de noi abordări din partea tinerilor care au o altă viziune vizavi de dezvoltarea social-economică a țării. Noi vom susține în continuare persoanele cu idei inovatorii, dornice să contribuie la dezvoltarea economică a statului. Anume reușind din acest considerent, la ședința Guvernului din 10 august curent, a fost aprobată hotărârea privind majorarea cuantumului maxim al finanțării nerambursabile alocate din contul Programului „PARE 1+1” de la 200 mii lei la 250 mii lei”, a specificat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Analizele experților indică că la un leu obținut sub formă de finanțare nerambursabilă se investesc 3 lei în dezvoltarea afacerii. Conform datelor Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, pe parcursul anului 2016 au fost finanțate 346 de proiecte în sumă totală de 66,97milioane lei, ceea ce va favoriza investiții în economia națională de 248,5 milioane lei.

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram