/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/FOTO/ Dodon la Comrat: „Cei care vor să lichideze statul moldovenesc vor avea parte de o rezistență dură”

21 august 2017, ora 11:40

„Moldova fără Găgăuzia nu are viitor. Vom supravețui acestei situații grele doar dacă vom fi împreună. Noi trebuie și vom fi împreună, nu avem alte opțiuni, iar cei care vor să lichideze statul moldovenesc vor avea parte de o rezistență dură. […] Când va fi nevoie, toți împreună… dar eu sunt convins că următoarea noastră lovitură va fi anul viitor.”

Totodată, acesta a postat pe facebook un mesaj în care afirmă că va susține lupta dusă de regiune pentru propriile drepturi în cadrul unei Moldove independente și neutre. „Din partea mea, în calitate de Președinte promit că vom continua să ajutăm și să susținem Găgăuzia. Vom susține plenar lupta regiunii pentru propriile drepturi în cadrul unei Moldove independente și neutre. Insistăm pe adoptarea de către Parlament a pachetului de legi cu privire la Găgăuzia. Grație eforturilor noastre, Moldova a trecut la sistemul electoral mixt, iar ca urmare, Găgăuzia va avea reprezentanți permanenți în Parlamentul țării”, a scris Dodon pe facebook.

Acesta a accentuat că Găgăuzia „a fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău. Tot Găgăuzia a fost printre primii care s-a declarat pentru statalitatea moldovenească, pentru necesitatea studierii în școli a limbii moldovenești și a istoriei Moldovei. Poporul Găgăuziei s-a expus clar pentru aderarea Moldovei la Uniunea economică Rusia-Belarus”.

Președintele a mai declarat că cei mai apropiați prieteni ai Găgăuziei, dar și ai Republicii Moldova, sunt Rusia și Turcia.

În cadrul aceleiași festivități bașcanul Irina Vlah a anunțat despre legalizarea drapelului folosit în timpul proclamării așa-numitei republici Găgăuzia în 1990.

Amintim că artiștii ruși formația „SEREBRO” și artistul emerit al Rusiei, Aleksandr Marșal au venit în R. Moldova la invitația lui Dodon.

Așa-numita republică Găgăuzia proclamată unilateral de autoritățile de la Comrat în 19 august 1990 a fost declarată neconstituțională de guvernul de la Chișinău, care a conferit Găgăuziei statut de regiune autonomă patru ani mai târziu.
La invitația mea, pentru locuitorii Găgăuziei, au evoluat

Foto: facebook/Igor Dodon

Foto: facebook/Igor Dodon

Foto: facebook/Igor Dodon

Foto: facebook/Igor Dodon

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram