/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/INFOGRAFIC/ Statistica vs Dodon. Cine sunt „Prietenii Moldovei” sau principalii „sponsori” din 2016

22 august 2017, ora 13:05

Raportul anual privind asistenţa externă acordată Republicii Moldova în anul 2016 relevă că în acest an ţara noastră a primit asistenţă străină în valoare de peste 440 milioane euro, în creştere cu circa 33% faţă de anul 2015.

Potrivit raportului, cota asistenţei externe debursate în PIB se menține pe durata ultimilor ani la un nivel de circa 6%, dar ponderea resurselor externe în Bugetul Public Național s-a micşorat de la 16% la 9%.

Totuşi sustenabilitatea bugetar-financiară a Republicii Moldova „continuă să depindă de volumul asistenței externe acordate”, constată autorii. Autorii constată că remitenţele rămân în continuare de circa 2-3 ori mai mari ca volum comparativ cu asistenţa externă. Cât despre investiţiile străine directe apoi acestea au fost în perioada 2012–2016 de 2-4 ori mai mici față de volumul debursărilor asistenţei externe pe parcursul anului şi de circa 10 ori mai mici decât remitenţele.

Studiul relevă că în anul 2016 cel mai mare partener de dezvoltare al Republicii Moldova a fost Uniunea Europeană, urmată de Banca Mondială, România, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Agenţiile ONU.

Astfel, conform situaţiei la 31 decembrie 2016, circa 76% din volumul asistenţei externe debursate în Republica Moldova este raportată de aceşti cinci parteneri de dezvoltare.

Restul de 24% revine altor 11 donatori, inclusiv FMI, SUA, BEI, Elveţia, Suedia, Germania, Austria, Cehia, Japonia. Nici urmă de Rusia sau Turcia. De altfel nici în anii 2014-2015, Rusia nu a acordat asistenţă ţării noastre.

În schimb Turcia a alocat aproape două milioane de euro în anii 2014-2015.

Cel mai mare proiect finanţat de guvernul turc prin intermediul Agenţiei TICA a fost în valoare de circa jumătate de milion de euro şi prevedea “Finalizarea Lucrărilor de Construcţie a Clădirii Fundaţiei de Susţinerea Culturii şi Tradiţii Islamice în Republica Moldova”.

Potrivit raportului cele mai mari volume de asistenţă externă au mers spre proiecte din: Agricultură; Transport şi drumuri; Sănătate; Energetică; Apă şi canalizare, schimbări climatice.

Referitor la asistenţa externă în funcţie de instrumente de finanţare, cu o pondere de 78% în 2016 au prevalat creditele şi împrumuturile. Totodată, Guvernul RM acordă în continuare o prioritate majoră atragerii asistenţei externe nerambursabile.

Cât despre autorităţi publice apoi cel mai mare număr de proiecte finanţate din exterior a beneficiat Academia de Ştiinţe, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, etc.

Însă de cele mai mari bugete beneficiază Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor – circa 548 de milioane euro, sau 52% din asistenţa externă în derulare. Urmează Ministerul Economiei cu o cotă de 25% (circa 260 de milioane euro) şi Ministerul Mediului cu 5,4% şi circa 57 de milioane euro.

Cancelaria de stat susţine că în privinţa administrării asistenţei ar exsita o transparenţă maximă. Totuşi mai multe studii, dar şi audite realizate de Curtea de Conturi au arătat că la acest capitol există numeroase deficienţe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram