/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Cât de periculoase pot fi și cum trebuie să alegem rechizitele școlare

missing
25 august 2017, ora 17:53

Pentru ca până la începutul noului an de studii au rămas zile numărate, obiectele pentru școală, expuse în iarmaroacele tematice, sunt la mare căutare. Însă, înainte de a procura un ghiozdan, trebuie să nu vă lăsați ademeniți doar de model și preț, ci să fiți atenți la miros și dacă pe el sunt benzi reflectorizante.

„Reprezintă un element de siguranță pentru copii în deplasarea acestora pe drumul public. De asemenea, trebuie să mirosim, să vedem dacă simțim prezența excesivă a mirosului de chimicale”, menționează Nicolai Olărașu, inspector principal Direcția control produse industriale.

Specialistul vine cu sfaturi și pentru produsele folosite de copii la lecțiile de desen. Astfel, cele mai calitative acuarele sunt cele produse pe bază de apă. Dacă vedeți pe etichetă că în componența vopselelor intră și produse petroliere, atunci cel mai bine este să le evitați, întrucât pot intra în contact cu pielea. Atenție și la radiere! Dacă se rup ușor, înseamnă că au termen de valabilitate expirat.

Cele mai multe chimicale se regăsesc în carioci, lipici, și în plastelina cu arome sintetice. Acestea pot provoca dureri de cap, amețeli și dificultăți la concentrare. Cât despre caietele calitative, pot fi recunoscute după consistența hârtiei. De asemenea, unele obiecte pot fi utilizate nelimitat, pe când altele trebuie să aibă indicat obligatoriu termenul de valabilitate.

„Caietele și ghiozdanele au termen de valabilitate nelimitat, întrucât ele nu prezintă pericol. În cazul pixurilor, markerelor, ar fi cazul de examinat termenul de valabilitate, întrucât, acestea se pot usca”, spune Nicolai Olărașu.

Părinții spun că atunci când cumpără obiecte pentru școală copiilor atrag atenție, în primul rând, la preț și la aspectul fizic, mai apoi la calitate.

Specialiștii de la Protecția Consumatorilor mai precizează că cei care au procurat obiecte școlare și nu le convine modelul și calitatea, îl pot returna în termen de două săptămâni, cu păstrarea bonului. Iar, dacă sunt refuzați, pot scrie o plângere la agenție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram